món

El catedràtic de la UB Cesáreo Rodríguez: “A Rússia continua sent delicte dir que estan en guerra”

"Sense pràcticament cap conquesta important en territori ucraïnès, potser Putin es limitarà a declarar formalment el conflicte"

/EFE


El 9 de maig (efemèride de la victòria russa davant les tropes nazis al 1944) és la data que fa setmanes que s’especula que el president de Rússia, Vladimir Putin voldrà oferir un valuós trofeu de la guerra a Ucraïna als seus súbdits. El problema és que setmanes després del conflicte, cap gran ciutat ucraïnesa ha caigut i la malparada Mariúpol continua resistint dins una ja famosa fàbrica d’acer; i el que es va prometre d’entrada com un passeig de les forces del Kremlin ha resultat la constatació “que l’exèrcit rus està molt menys modernitzat del que pensàvem”, diu Cesáreo Rodríguez, catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona en declaracions a IB3 Ràdio. Clar que la feblesa bèl·lica russa, segurament és tan desconeguda pels ciutadans de l’antic nucli de la URSS com ho és el fet mateix que estan en guerra en comptes de l’operació Especial’. “Potser sí, Putin declararà formalment i oficialment la guerra, un fet (l’al·lusió a estar en guerra) que fins ara ha estat delicte… Això causaria una mobilització general de la població”, diu l’expert, que recorda que avui, igualment, es desconeix oficialment el vertader “propòsit de la invasió” i que Putin ha anat modificant els objectius en funció del curs dels esdeveniments.

9 de maig: el dia d’Europa que Rússia “no podrà dividir”

El dia nou de maig també es commemora la unitat i pau entre els països d’Europa, per la consolidació de la qual es va formar la Unió Europea: “La integració -la UE- no només és reversible sinó que és desitjable i anirà a més, i Rússia no pot dividir els europeus”, apunta Cesareo Rodríguez en referència al trofeu que, al seu torn, haurien d’exhibir els mandataris de Brussel·les en data igualment assenyalada per ells.

El tancament del grifó petrolier rus

El veto europeu -i del bloc occidental, amb Estats Units i el Japó, entre d’altres- al petroli rus, el veu Rodríguez com una arma de gran efectivitat a l’hora de mermar dràsticament els recursos econòmics amb què el Kremlin finança l’operació bèl·lica. I això, diu, perquè serà incapaç de derivar aquesta producció que quedarà sense els mercats tradicionals cap a la Xina i l’Índia, al cap i a la fi importadors de segona.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Les tropes russes s’assenten a Severodonetsk

El Donbass és el principal objectiu de Putin, per tal d'unir per terra el territori rus amb la península de Crimea

“Als Estats Units els professors hem d’estar preparats, sabem que el perill sempre és possible”

La inseguretat als centres escolars és una constant al país. Dos mestres mallorquins que han fet feina a col·legis dels...

El major lobby a favor de les armes als Estats Units es reuneix a Houston tres dies després de la massacre a Uvalde

La Convenció Nacional del Rifle espera l'assistència de l'expresident Donald Trump

Ballarins de l’Òpera de París arriben a Menorca amb el festival ‘Monte Toro’

Figures de primer nivell protagonitzaran dos espectacles i una classe magistral dirigida als ballarins de Menorca