X

Les seqüeles de la Covid-19: “Sento que la meva vida s’ha reduït al mínim”

Els metges demanen que s'investigui la persistència de símptomes de la Covid en pacients joves que han superat el virus i que ara se senten incapacitats per a realitzar activitats rutinàries o senzilles

12/11/2020

Les seqüeles de la Covid-19: “Sento que la meva vida s’ha reduït al mínim”

Imatge d'arxiu. /EFE

40

Un 15% de les persones que es van contagiar amb la Covid-19 durant la primera onada de la pandèmia encara tenen símptomes de la malaltia molt després d’haver estat donats d’alta, un termini que en ocasions s’allarga més de sis mesos. La Societat Española de Medicina General (SEMG) alerta de que aquest percentatge pot incrementar-se en endavant, amb la progressió de les xifres actuals de propagació del virus i suggereix que se n’investiguin les causes.

Cansament, astènia o malestar general, baix estat anímic, manca de concentració o dolor crònic són només alguns dels més de 200 símptomes identificats en un estudi realitzat per la SEMG, a partir d’una enquesta a la qual ha participat Long Covid ACTS Espanya, la plataforma que agrupa col·lectius d’afectats per l’anomenada “Covid persistent”. Els síntomes fluctuen en el temps i cada persona en pot patir devers una trentena de diferents, la qual cosa l’acaba incapacitant per fer front a tasques senzilles i quotidianes, com rentar-se, treballar o fer les feines de casa. A més, un 75% dels enquestats declara que li suposa un esforç o fins i tot li resulta impossible atendre les seves relacions socials.

“He aconseguit arribar a caminar mig quilòmetre en mitja hora, però després sóc incapaç de fer res més i hi ha dies que ni això. Sento que la meva vida s’ha reduït al mínim”, explica Anna Kemp, membre de Long Covid ACTS, i una de les persones afectades. La Covid de llarga durada és més freqüent entre dones i en població relativament jove -la meitat dels consultats tenen entre 36 i 50 anys i no van ser hospitalitzats durant el període d’infecció-. El 6% de tots els casos estudiats corresponen a residents a les Balears.

L’estudi ha detectat que una quarta part dels pacients amb símptomes de Covid persistent no van ser diagnosticats durant la primera onada. A més, en general es tracta de persones que no hagueren de ser hospitalitzades, però que un cop superada la infecció perceben que el seu estat de salut ha empitjorat en comparació a abans de contagiar-se. Els afectats diuen que se senten “incompresos i estigmatitzats”.

A més, només 6 de cada 10 són sotmesos a proves de seguiment per avaluar la seva situació. Pilar Rodríguez Ledo, autora de l’estudi, insisteix en que s’han d’explorar les causes per millorar-ne el tractament. “No basta a actuar en els símptomes”, afirma.

“No hem de pedre de vista que la Covid persistent afecta molts joves i a llarg termini pot ser un gran problema per al sistema”, adverteix la portaveu de Long Covid ACTS, Silvia Guerrero, biòloga de formació i una de les afectades.

12/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT