X

SEO/BirdLife alerta de la desaparició de petites zones humides que no tenen protecció ambiental

L'organització ha commemorat el Dia Mundial d'aquests ecosistemes a s'Albufera de Mallorca

03/02/2024

Jaume Vinyas Puiggalí

El Parc Natural de s’Albufera de Mallorca ha celebrat, aquest dissabte, el Dia Mundial de les Zones Humides, una data amb la qual es vol conscienciar de la importància que tenen aquests ecosistemes. Les zones humides són clau en l’adaptació als efectes del canvi climàtic, des de diferents angles: com a embornals de carboni, per ser refugi de biodiversitat, com a filtre que millora la qualitat dels aqüífers i pel paper mitigador en catàstrofes naturals com torrentades o grans incendis forestals. Són, però, els ecosistemes més fràgils del planeta. El 64% ha desaparegut des de 1900. La degradació s’incrementa al ritme d’1,5% anual.

A les Illes Balears hi ha identificades 360 zones humides de més de 0,1 hectàrees. La mes emblematica es, sens dubte, aquesta, s Albufera de Mallorca. El primer parc natural declarat a l arxipelag es un dels espais que mes preocupen pel proces creixent de salinitzacio que pateix Els darrers dos anys, s’hi ha documentat el naixement d’una quarantena de polls de flamenc, una au que prefereix les aigües salobres a les dolces. És el símptoma més evident d’un canvi que s’està accelerant.

Amb tot, des de SEO/BirdLife alerten que hi ha moltes zones humides que ni tan sols estan protegides, especialment desembocadures de torrents que estan sent emprades com a aparcament o com a local d’oci.

L’estat espanyol és el tercer del món amb més zones humides del planeta.

03/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris