Els infractors s'enfronten a sancions de 2.001 a 600.000 euros. Aquesta campanya d'inspeccions continuarà en pròximes dates, en altres localitats de l'illa
La Guàrdia Civil, a través del SEPRONA ha dut a terme 7 inspeccions en terrenys rústics a Palma, Marratxí, Santanyí, Muro, Llucmajor i Capdepera, per sospites que s’haguessin abocat residus procedents d’obres i demolicions.
Les inspeccions s’han realitzat conjuntament amb el Servei de Residus de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia i en els casos dels terrenys situats a Palma i Marratxí amb responsables de les àrees d’urbanisme i activitats de cada Ajuntament.
Al llarg de la investigació, que ha desembocat en les inspeccions, els agents del SEPRONA han descobert que una vegada eren generats els residus en obres de construcció, en lloc de transportar-se a un gestor autoritzat, acabaven sense l’obligatòria traçabilitat en parcel·les rústiques, on eren emmagatzemats, abocats o triturats il·legalment. Fins i tot han observat en algunes parcel·les l’enterrament dels enderrocs. Així mateix, ha verificat que la majoria dels residus procedien d’obres sense llicència urbanística, per tant, sense control de l’Administració per al seguiment d’aquests.
Els guàrdies civils i inspectors de la Conselleria han localitzat grans quantitats de residus apilats il·legalment en sòl rústic. Cal recordar que el propietari de la parcel·la, segons estableix la normativa, seria el posseïdor dels enderrocs, i és el responsable de gestionar-los degudament mitjançant el lliurament a un gestor autoritzat, i incorrent en les infraccions corresponent per la deficient gestió dels residus.
De la mateixa manera, s’han tramitat denúncies per la manca del títol habilitant per a exercir activitats comercials o industrials en parcel·les rústiques per part de les empreses i persones infractores, que comporta com a mesura cautelar la paralització de l’activitat.
La Guàrdia Civil informa que les parcel·les sobre les quals s’aboquen o enterren residus de la construcció, poden declarar-se segons la normativa com a sòls contaminats, per contenir la majoria de les vegades fibrociment amb amiant (residu catalogat com a perillós), derivant-se les obligacions de descontaminació i recuperació pels responsables dels enterraments il·legals.
Després dels informes pericials sol·licitats, així com amb pròximes prospeccions i mostrejos dels terrenys, si els agents acrediten que existeix risc o afectació del sòl, subsol o de la massa d’aigua subterrània pels abocaments il·legals de residus contaminants, es procedirà a investigar els responsables com a presumptes autors d’un delicte contra el medi ambient.
De moment, els infractors s’enfronten a sancions de 2.001 a 600.000 euros. Aquesta campanya d’inspeccions continuarà en pròximes dates, en altres localitats de l’illa, a causa de l’augment d’aquestes conductes incíviques.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu