X

Ses Rotes d’Artà, una història per descobrir

L'arqueòloga Bàrbara Mascaró Massanet ha investigat aquest sistema vigent fins a principis del segle XX, pel qual els pagesos més pobres cultivaven les terres manco fèrtils a les possessions dels senyors

19/11/2023

Ses Rotes d’Artà, una història per descobrir

83

Una jove arqueòloga d’Artà ha posat en marxa un projecte per donar a conèixer una història poc coneguda avui en dia: les rotes i els roters. Un sistema pel qual els senyors deixaven conrear les parts més estèrils de les terres als pagesos pobres, i se’n repartien els beneficis. Hem estat amb un dels darrers supervivents d’aquella època.

En Tomeu Galmés conta al seu net que es va criar en aquestes terres. Té 95 anys i va arribar aquí amb 3 mesos i se’n va anar quan tenia 9 anys. Vivia a Can Serverí, ja derruït. Na Paies avui és el parc de Llevant, però fa 9 dècades, no. Na Bàrbara Mascaró té de 22 anys. Ha acabat Arqueologia i volia explicar d’on venen històries com les d’en Tomeu.

La història dels roters artanencs es donarà a conèixer dia 1 de desembre amb una conferència, i l’endemà amb una visita guiada per als interessats en aquest bocí de la història.

19/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT