Una lleugera baixada que contrasta amb la crisi que viuen les Canàries avui dia pel gran augment del trànsit a la seva ruta
L’octubre és, habitualment, una època en què augmenta la presència d’arribada de barques amb migrants a bord a les costes de les Balears, i enguany no n’ha estat una excepció; amb 24 embarcacions irregulars en només 18 dies, ja el converteix en el mes de l’any amb més barques notificades per Delegació del Govern. Així i tot, enguany, des de gener fins ara, n’han arribat manco que en el mateix període de l’any passat. Si es manté aquesta tendència fins a final d’any, això rompria amb l’ascens que s’ha produït, any rere any, des del 2018.
Des de gener, han arribat a les costes de les Balears 1.490 persones a bord de 94 embarcacions. L’any passat, per aquestes mateixes dates, eren 119 barques. Una lleugera baixada que contrasta amb la crisi que viuen les Canàries avui dia, pel gran augment del trànsit a la seva ruta. Encara és prest per veure si es consolida aquesta davallada, però, com a mínim, es pot parlar d’estabilització, perquè l’any passat, el 2022, el creixement ja havia deixat de ser exponencial, en comparació amb els altres anys.
El fet és que, per al Centre de Coordinació de Salvament Marítim a les Balears, les sortides per socórrer migrants ja són, des de fa uns anys, les segones més habituals, només per darrere dels remolcs d’embarcacions d’esbarjo. L’any passat, per exemple, van fer una vuitantena de sortides per aquest motiu. Els serveis de salvament i primera acollida s’han hagut d’adaptar, així, a un fenomen que és nou. Cal recordar que durant tot el 2016, només hi van arribar dues embarcacions amb un total de 22 persones.
Contrapunt: les Illes Canàries
El descens d’enguany a les Illes, que ha analitzat l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio amb la delegada del Govern central a les Balears, Aina Calvo, contrasta, això sí, l’augment al conjunt del país. Segons el Ministeri de l’Interior, per aquests dies de l’any passat s’havien detectat 25.000 entrades irregulars, i enguany ja en sumen 36.000, gairebé un 50% més. I això s’explica, sobretot, per la ruta Canària.
L’augment d’aquest 2023 és degut a la inestabilitat, i la fam, que es viu al Senegal. Moltes de les embarcacions fràgils arriben a les Canàries des d’allà, en una ruta molt llarga i perillosa. Però, segons l’experta en polítiques migratòries Gemma Pinyol-Jiménez, aquestes fluctuacions també s’expliquen perquè Europa ha confiat a tercers països el control de les seves fronteres. Pinyol-Jiménez també lamenta la falta de vies legals d’entrada, tant per aconseguir visats de treball, com per sol·licitar asil.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu