X
48

Shakira ja no té cap deute penal a Espanya

Una jutge ha arxivat la segona causa que tenia oberta la cantant per frau fiscal

09/05/2024

Shakira ja no té cap deute penal a Espanya

Imatge d'arxiu. / EFE

Una jutge d’Esplugues de Llobregat, a Barcelona, ha arxivat la segona causa que la cantant Shakira tenia oberta a Espanya, en aquest cas per suposadament defraudar 6,6 milions d’euros a Hisenda el 2018, després que la Fiscalia i les altres acusacions demanessin tancar la investigació. En una interlocutòria, la titular del Jutjat d’Instrucció número 2 d’Esplugues conclou que no existeix “cap indici” que pugui acreditar que Shakira “de manera conscient i voluntària” ometés informació i documentació amb “transcendència tributària” en les seves declaracions de l’IRPF i impost de patrimoni de 2018 a l’assessor fiscal encarregat de les seves autoliquidacions.

La defensa de la cantant colombiana va demanar fa tres mesos l’arxivament de la causa en un escrit en el qual reconeixia “obligacions tributàries” amb Hisenda per l’exercici de 2018 i es disposava a saldar aquest deute, després que la investigada declarés per videoconferència des de Miami i diposités en el jutjat els 6,6 milions d’euros que se li reclamaven.

La Fiscalia i les acusacions particulars exercides per Hisenda i per la Generalitat, en nom de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), han donat suport a la petició de la defensa i han remès a la cantant a la via administrativa perquè es posi al corrent amb el fisc, amb el que la jutgessa no tenia més opció que donar carpetada a l’assumpte.

D’aquesta manera, queden resoltes les causes penals que Shakira tenia obertes a Espanya per frau fiscal: la primera d’elles va derivar en un judici en el qual, el mes de novembre passat, l’artista va acceptar el pagament d’una multa de 7,8 milions en un pacte amb la Fiscalia i l’Agència Tributària que li va evitar l’ingrés a la presó, després d’assumir que va defraudar 14,5 milions d’euros entre els anys 2012 i 2014.

En paral·lel, Shakira té pendent un litigi contenciós en l’Audiència Nacional contra l’Agència Tributària per l’exercici de 2011 en el qual estan en joc 65 milions d’euros: 30 d’ells corresponents a retencions acumulades en els últims anys i altres 35 en sancions.

En un comunicat emès per l’agència de comunicació  Llorente y Cuenca, que representa Shakira, el fiscalista José Luis Prada considera “especialment inconcebible” que Hisenda l’hagi portat als tribunals per l’exercici de 2011, quan en la seva opinió no hi ha dubte que aquest any no va passar a Espanya ni la meitat del mínim requerit per a ser considerada resident fiscal al país. “Aquest any Shakira es trobava de gira per tot el món, arribant a fer120 concerts en 37 països i va passar, com a màxim, 70 dies a Espanya”, insisteix el fiscalista de Shakira.

A més, Prada subratlla que la multa de 35 milions d’euros que es dirimeix en l’Audiència Nacional va ser imposada per Hisenda “sense esperar si més no al fet que un tribunal es pronunciï sobre la seva conformitat a Dret” i grava els ingressos de la gira de la cantant sense tenir en compte les despeses en què va incórrer, la qual cosa “és manifestament contrari al principi constitucional de capacitat econòmica”.

Per part seva, els advocats Pau Molins i Míriam Company, del bufet Molins que ha defensat l’artista, consideren que l’arxivament de la causa demostra que “mai no va haver-hi comportament defraudatori per part de la cantant”, per la qual cosa “no tenia sentit continuar amb aquesta investigació penal”. Segons Company, la investigació se sostenia en “complicades teories i conceptes tècnics de difícil comprensió, fins i tot per a fiscalistes experts”.

De fet, en la seva interlocutòria, la magistrada manté que hi ha “indicis suficients” que la liquidació de l’IRPF i l’impost de patrimoni de l’exercici 2018 que va presentar Shakira a través del seu assessor fiscal “contenien irregularitats que van ser detectades i posades de manifest en les actuacions d’inspecció i comprovació” dutes a terme per l’Agència Tributària. En concret, afegeix, Shakira va deixar d’ingressar a l’AEAT 5,3 milions en concepte d’IRPF i altres 547.512 euros en impost de patrimoni.

No obstant això, la jutgessa recorda que per a cometre un delicte contra la Hisenda pública no n’hi ha prou que “s’hagin produït irregularitats en les declaracions tributàries presentades”, sinó que també és necessari que “aquesta conducta s’hagi dut a terme amb l’ànim de defraudar”.

09/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT