meteorologia

El sol d’agost crema, però el de maig també

Aquesta setmana, el Sol s'eleva 68º sobre l'horitzó a migdia, la mateixa altura que la primera setmana d'agost

Dies de sol i platja. /EFE


Pel mes de maig els dies ja s’han allargat de manera evident. El sol surt de cada dia més prest i es pon més tard i, des d’avui, llueix més de 14 hores a les Balears: comença el període de màxima insolació de l’any.

14 hores de sol

Des del 5 de maig al 7 d’agost de 2021 a Balears disposarem de més de 14 hores de sol diàries. El màxim arribarà dia 21 de juny, moment del solstici, en que el Sol lluirà gairebé 15 hores (de fet a Menorca s’arriba a superar per poc aquest llindar). Per tant, encara ha d’augmentar la claror en més d’una hora d’aquí al 21 de juny, tot i que no al mateix ritme d’ara. Des de final de febrer la insolació ha crescut a raó de més de dos minuts diaris. A partir del 10 de maig el guany serà inferior als dos minuts i, des del 4 de juny, inferior al minut fins a guanyar només uns segons imperceptibles els dies previs al solstici d’estiu.ç

Postes i sortides de sol

També arriba l’època de les postes de sol tardanes i les sortides ben matineres. Enguany, des del 19 de maig i fins al 2 d’agost, el Sol es pondrà passades les 21:00h i sortirà abans de les 06:30h des del 22 de maig al 9 de juliol.

Radiació solar i pell: el sol de maig crema

L’ambient primaveral convida a fer activitat a l’aire lliure, esportiva o social, i les primeres anades a la platja. Convé recordar que la temperatura és independent dels efectes de la radiació solar i, per tant, encara que sigui inferior a la de ple estiu, prendre el sol sense protecció suficient pot resultar tan perjudicial com fer-ho en plena canícula. A principi de maig, el Sol assoleix una altura notable a les hores centrals del dia pel que la seva incidència sobre la pell és molt directa i eficient. A les Balears, aquesta setmana, el Sol s’eleva 68º sobre l’horitzó a migdia, la mateixa altura que aconsegueix la primera setmana d’agost. La insolació total també és la mateixa, més de 14 hores de sol. Per tant, si a principi d’agost resultaria de sentit comú no exposar-se al sol sense protecció, ara convé actuar de la mateixa manera. Sobretot perquè, després de l’hivern, la pell no disposa encara de la melanina protectora que agafarà amb les primeres exposicions que, en conseqüència, han de ser curtes i progressives.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

‘Time-lapse’ de la sortida del sol en forma d’omega des de la badia d’Alcúdia

Ahir i avui són els dies que el Sol surt més prest. De fet, guaita per damunt l’horitzó a les...

La previsió per a aquesta setmana: La calor no afluixa

La temperatura màxima ha pujat a tot el territori i ja hem superat el llindar dels 35ºC a l’interior de Mallorca, i dels 32ºC a Eivissa, Formentera i Menorca

Arriba el sol més matiner de l’any

El 13 i el 14 de juny: els dies en què el sol surt més prest

Nits de lluna creixent i dos planetes visibles, Venus i Mart

A partir del 13 i fins el 15 podrem aprofitar la Lluna per localitzar Mart