X

Son Espases estudia com incorporar logopèdia i psicologia pels infants afectats per fissura labial i palatina

És una reivindicació històrica de les famílies dels prop de 600 afectats a les Balears

20/01/2024

Son Espases estudia com incorporar logopèdia i psicologia pels infants afectats per fissura labial i palatina

63

Representants d’AFIBAL, l’Associació de Fissurats de les Balears, s’ha reunit aquesta setmana amb personal de l’hospital de Son Espases i de l’IBSalut per posar una vegada més damunt la taula una reivindicació històrica de les famílies dels prop de 600 infants que han nascut amb aquesta patologia comunament anomenada del llavi leporí i que afecta la parla, a més de requerir intervencions quirúrgiques successives durant el creixement. Això és, que es garanteixin els serveis de psicologia i logopèdia a la sanitat pública per infants, mares i pares. La resposta dels portaveus sanitaris ha estat positiva tot i que no s’han compromès en el termini. Han dit que s’hi posen a treballar.

“Com que se’ls escapa aire pel nas a l’hora de parlar, l’articulació dels fonemes es veu afectada”, explica la presidenta de l’entitat que agrupa mares i pares dels pacients, Rossana Garcia. “A més – afegeix- cada vegada que la boca canvia amb el creixement es fa necessària no només una nova operació sinó també la reeducació logopèdica”. I és que segons el grau de la malformació, que obeeix a múltiples causes, la falta de teixit i unió al llavi superior pot afectar també el paladar i el nas. Per això també les dificultats a l’hora d’ingerir aliments i la major propensió a agafar infecció.

Tot plegat un llarg camí que, afegit a l’aspecte estètic, pot fer costa amunt i requerir suport psicològic. “No només pels nins sinó també per les mares i pares. Si a l’ecografia es veu la fissura, ho passen molt malament. A moltes mares fins i tot els passa pel cap la possibilitat d’avortar”, exposa Garcia.

Mentrestant són les famílies mateixes les que assumeixen les despeses de les consultes correctives. El problema afegit és que poder-ho assumir no és suficient perquè a les Balears no hi ha logopedes especialitzats en aquesta matèria.

20/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT