Són xifres que segueixen la tendència d'anys anteriors atès que a Balears no ha minvat el ritme a la unitat d'Oncologia Infantil
Imatge d'arxiu d'un infant malalt de càncer
26L’Hospital de Son Espases ha diagnosticat 24 casos de càncer infantil en menors de 14 anys durant el 2021. Són xifres que segueixen la tendència dels darrers anys. El 2020 varen ser 30. Si bé és cert que a escala mundial hi ha hagut un endarreriment en els diagnòstics de càncer, a les Balears l’activitat no s’ha aturat ni tampoc no s’ha alentitat malgrat el coronavirus. Per tal de mantenir l’assistència es varen dissenyar circuits especials de protecció per a evitar infeccions per COVID i s’ha potenciat l’atenció telefònica, mentre que “els que requerissin ingrés van continuar ingressant”, ha explicat el cap d’Oncologia Pediàtrica de Son Espases, el doctor José Antonio Salinas
El càncer en infants és “molt poc freqüent” ha dit l’oncòleg i “només representa l’1 o 2 per cent dels càncers que es diagnostiquen”, d’acord a les dades que han trascendit avui dia 15 de febrer coincidint amb el Dia Mundial del Càncer Infantil. A més la supervivència en infants és alta: “cada vegada curam més, però també hem de curar millor”, ha dit Salines, incidint en la necessitat de fer seguiment del desenvolupament d’aquestes persones al llarg de la seva vida “i que puguin viure una vida sense efectes secundaris a llarg termini”.
LA POR I L’AÏLLAMENT DURANT LA PANDÈMIA
La pandèmia ha agreujat la salut mental dels infants amb càncer: “han passat por i s’han sentit molt tots sols”, explica Teresa Ferrer, psiconcòloga infantil. Aquests menors estaven atemorits per les notícies que els arribaven dels mitjans de comunicació, relata l’experta, la qual cosa els posava ansiosos perquè no coneixen les repercussions que podia tenir en ells el virus: “no volien venir a l’hospital”. A més, segons Ferrer, només se’ls ha permès estar amb un sol acompanyant i no amb dos al mateix temps, una situació que, a més, ha carregat les famílies.
El context sanitari ha estat especialment gravós per als pacients de Menorca i les Pitiüses que han de romandre a Palma per seguir els tractaments: “els deixam partir a ca seva si es troben bé i després tornen per seguir els tractaments”, ha subratllat el doctor Salinas. En aquest sentit, cal destacar la tasca que realitza l’Associació Balear d’Infants Malalts de Càncer, ASPANOB, que ofereix habitatges a les famílies que venen de fora de Mallorca a rebre l’assitència oncològica.
MILLORES PER COMBATRE LA SOLITUD I PER ESTUDIAR
Per tal de mantenir el vincle amb l’exterior, la psiconcòloga consultada, Teresa Ferrer, aposta per per millorar la connexió wifi de les habitacions d’ingressos de llarga durada, com una cosa “fonamental” per a facilitar que puguin fer videotrucades amb els seus familiars, així com seguir classes en línia. En aquest sentit, de moment els infants s’han de conformar amb les dades del telèfon mòbil però l’amplada no els arriba per estudiar via internet.
La psicòloga d’ASPANOB, Teresa Ferrer, ha afegit que estan desenvolupant projectes específics per a la franja adolescent. Aquesta mateixa setmana han estrenat una iniciativa de trobades virtuals amb adolescents oncològics d’altres comunitats per tractar temes que els interessen. Igualment, Ferrer està impulsant un projecte d’estimulació cognitiva, amb la cooperació d’estudiants del grau de Psicologia de la UIB, per a mantenir actives les funcions cognitives dels menors ingressats.
DIR LA VERITAT A L’INFANT SOBRE LA MALALTIA QUE PATEIX
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu