X

Son Espases ha diagnosticat 24 casos de càncer infantil durant el 2021

Són xifres que segueixen la tendència d'anys anteriors atès que a Balears no ha minvat el ritme a la unitat d'Oncologia Infantil

15/02/2022

Son Espases ha diagnosticat 24 casos de càncer infantil durant el 2021

Imatge d'arxiu d'un infant malalt de càncer

L’Hospital de Son Espases ha diagnosticat 24 casos de càncer infantil en menors de 14 anys durant el 2021. Són xifres que segueixen la tendència dels darrers anys. El 2020 varen ser 30. Si bé és cert que a escala mundial hi ha hagut un endarreriment en els diagnòstics de càncer, a les Balears l’activitat no s’ha aturat ni tampoc no s’ha alentitat malgrat el coronavirus. Per tal de mantenir l’assistència es varen dissenyar circuits especials de protecció per a evitar infeccions per COVID i s’ha potenciat l’atenció telefònica, mentre que “els que requerissin ingrés van continuar ingressant”, ha explicat el cap d’Oncologia Pediàtrica de Son Espases, el doctor José Antonio Salinas

El càncer en infants és “molt poc freqüent” ha dit l’oncòleg i “només representa l’1 o 2 per cent dels càncers que es diagnostiquen”, d’acord a les dades que han trascendit avui dia 15 de febrer coincidint amb el Dia Mundial del Càncer Infantil. A més la supervivència en infants és alta: “cada vegada curam més, però també hem de curar millor”, ha dit Salines, incidint en la necessitat de fer seguiment del desenvolupament d’aquestes persones al llarg de la seva vida “i que puguin viure una vida sense efectes secundaris a llarg termini”.

LA POR I L’AÏLLAMENT DURANT LA PANDÈMIA

La pandèmia ha agreujat la salut mental dels infants amb càncer: “han passat por i s’han sentit molt tots sols”, explica Teresa Ferrer, psiconcòloga infantil. Aquests menors estaven atemorits per les notícies que els arribaven dels mitjans de comunicació, relata l’experta, la qual cosa els posava ansiosos perquè no coneixen les repercussions que podia tenir en ells el virus: “no volien venir a l’hospital”. A més, segons Ferrer, només se’ls ha permès estar amb un sol acompanyant i no amb dos al mateix temps, una situació que, a més, ha carregat les famílies.

El context sanitari ha estat especialment gravós per als pacients de Menorca i les Pitiüses que han de romandre a Palma per seguir els tractaments: “els deixam partir a ca seva si es troben bé i després tornen per seguir els tractaments”, ha subratllat el doctor Salinas. En aquest sentit, cal destacar la tasca que realitza l’Associació Balear d’Infants Malalts de Càncer,  ASPANOB, que ofereix habitatges a les famílies que venen de fora de Mallorca a rebre l’assitència oncològica.

MILLORES PER COMBATRE LA SOLITUD I PER ESTUDIAR

Per tal de mantenir el vincle amb l’exterior, la psiconcòloga consultada, Teresa Ferrer, aposta per per millorar la connexió wifi de les habitacions d’ingressos de llarga durada, com una cosa “fonamental” per a facilitar que puguin fer videotrucades amb els seus familiars, així com seguir classes en línia. En aquest sentit, de moment els infants s’han de conformar amb les dades del telèfon mòbil però l’amplada no els arriba per estudiar via internet.

No obstant això, des de Son Espases han assegurat que aquests pacients compten amb una xarxa wifi oberta, que s’ha millorat, i han avançat que estan preparant una sala especial per a adolescents oncològics on disposin de connexió a Internet, televisió i videoconsoles.
LA MEITAT DELS INFANTS ATESOS NECESSITA UN PIS D’ACOLIIDA
Una prestació cabdal, com hem comentat anteriorment, són els pisos d’acollida que ASPANOB posa a disposició de les famílies que venen a Palma des d’altres illes de l’arxipèlag. Cada any l’entitat dona servei a una cinquantena de famílies i la meitat necessita allotjament. En aquest sentit, a Conselleria d’Assumptes Socials i Esports ha destacat la importància dels pisos d’acolliment per als menors malalts i els seus familiars, ja que l’alta definitiva sol ser als deu anys.
La Conselleria ha recordat el cas de Tiago, un nin formenterer de 7 any operat d’un tumor cerebral. Juntament amb la seva mare, es va desplaçar a Mallorca per rebre tractament, on van tenir a la seva disposició un dels pisos que ofereix ASPANOB.
L’educadora social d’aquesta entitat, Cristina Martín, ha assenyalat que Aspanob té actualment quatre pisos d’acolliment a Palma i un a Barcelona per als infants amb càncer i les seves famílies: “el fet d’oferir-los un habitatge gratuït, a mitja pensió, un lloc on puguin descansar, que el menut no hagi de ser a l’hospital tant de temps, que puguin estar en un espai obert i relaxat… això és gairebé el 70% d’una recuperació perquè emocionalment i psicològicament és una part molt important”, ha assegurat l’educadora social.
Una altra acció, que lidera ASPANOB és el voluntariat amb joguines. Després de la pandèmia aquest programa s’ha reprès, encara que amb adaptacions; també el voluntariat d’acompanyament als menors per tal de permetre que els pares puguin sortir durant unes hores a fer gestions o atendre altres necessitats. Existeix igualment un programa de musicoteràpia, el programa de Sonrisa Médica i una aula hospitalària de la Conselleria d’Educació.

La psicòloga d’ASPANOB, Teresa Ferrer, ha afegit que estan desenvolupant projectes específics per a la franja adolescent. Aquesta mateixa setmana han estrenat una iniciativa de trobades virtuals amb adolescents oncològics d’altres comunitats per tractar temes que els interessen. Igualment, Ferrer està impulsant un projecte d’estimulació cognitiva, amb la cooperació d’estudiants del grau de Psicologia de la UIB, per a mantenir actives les funcions cognitives dels menors ingressats.

DIR LA VERITAT A L’INFANT SOBRE LA MALALTIA QUE PATEIX

Quant a com comunicar la situació al menor, la psicòloga especialitzada Teresa Ferrer apunta que “depèn molt de l’edat” però sempre recomanen “dir la veritat”, encara que adequant el vocabulari a l’edat del menor, perquè si no, l’infant perceb que passa qualque cosa dolenta i s’imagina escenaris pitjors als reals: “ho poden comunicar les mateixes famílies”, afegeix Ferrer.
Ferrer, que col·labora amb ASPANOB, ha incidit en què és important observar si hi ha canvis en el comportament dels germans després de conèixer-se el cas, “si hi ha un descens del rendiment acadèmic o presenta conductes de ràbia”, que són bons indicadors de l’estrés emocional que poden patir.
Val a dir que ASPANOB ofereix atenció psicològica a tots els membres de la unitat familiar per tal que tots puguin gestionar la notícia i el procés: “inicialment”, diu Ferrer, “la notícia els deixa en estat de xoc i, posteriorment, s’arriba a un punt més o menys estable amb baixades”.

15/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris