L'Hospital col·labora amb els tractaments oncològics punters, com ara, l'immunoteràpia CAR-T
No s’ha deixat de diagnosticar ni s’ha suspès cap tractament per infecció greu de coronavirus en infants. És el que afirmen amb orgull del servei d’Oncologia pediàtrica de l’Hospital de Son Espases en el dia internacional del Càncer Infantil. Reconeixen però que els estrictes protocols de l’inici de la pandèmia afectaren negativament als nins hospitalitzats.
L’hospital de referència manté la mitjana de detecció d’altres anys que es manté entre 25-30 casos nous a l’any i des de fa dos han ampliat l’atenció fins als adolescents de 18 anys. La leucèmia i els tumors cerebrals són els que més afecten els nins, però la seva supervivència arriba fins als 85%, unes xifres que no s’assoleixen entre els adults amb la mateixa patologia.
Son Espases participa també als assajos clínics internacionals i als nacionals, de fet, dos infants de les Illes han rebut immunoteràpia CAR-T a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona: “En els adults s’estan tractant leucèmies, limfomes i, recentment, s’estan publicant dades en mielomes i en els infants que ara s’havia començat a estudiar ha tengut molts bons resultats en aquells amb leucèmia limfoblàstica. Són pacients que moltes vegades ja duien dues o tres línies de quimioteràpia i no hi havia més tractaments i ara gràcies a aquesta teràpia s’han pogut rescatar alguns nins que encara són vius”, afirma el cap d’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital Son Espases, José Antonio Salinas .
Un 2% dels càncers infantils que es detecten a Espanya es diagnostiquen a les Illes Balears.