X

Son Ribes, la nova casa a foravila del fotoperiodista Ilyasse

L'IMAS i La Sapiència obrin dos nous centres d'acollida per a persones sense un lloc on viure

12/06/2020

Son Ribes, la nova casa a foravila del fotoperiodista Ilyasse

Interior de la casa d'acollida per a persones sense lloc on viure a Son Ribes, a Son Espanyol (Palma). IB3 Notícies

12

Aquests dies el centenar de ciutadans mallorquins que no tenen lloc fixe on viure i que, en esclatar la crisi del coronavirus, fins i tot ho feien al carrer, tendran una casa nova. En decretar-se l’estat d’alarma, els que no estaven a un centre d’acollida varen ser allotjats provisionalment al poliesportiu palmesà de Sant Ferran i l’hipòdrom de Son Pardo. A partir d’ara, la seva vida, estarà lligada a dues cases als barris d’Es Molinar i Son Espanyol, a Palma.

Són espais de La Sapiència, del Bisbat de Mallorca, “més petits, més especialitzats” – en paraules del president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Javier de Juan-, amb monitors que orienten els usuaris per a què puguin formar-se i cercar feina. És el cas d’Ilyasse, marroquí de Tetuán en la recta final per poder aconseguir el permís de residència a Espanya. Després d’haver passat un any a la Casa de Família del Consell de Mallorca, continua a la casa d’acollida de Son Ribes, a Son Espanyol, la preparació de l’accés al grau superior de Formació Professional en fotografia.

“És com una casa, tenim de tot i no necessitam comprar res… És un lloc meravellós, tranquil, gairebé una vida de camp que et fa tenir més ganes de fer coses, d’estudiar i de preparar papers”, diu Ilyasse, de 31 anys, que treballava de fotoperiodista al Marroc i passa les hores al centre d’acollida estudiant per intentar reprendre la professió a Mallorca. Al seu currículum mallorquí també hi ha un curs de neteja i pràctiques de netejador a Son Espases, a més d’una altra formació d’atenció al client a Càritas.

El coronavirus i la seguretat

No totes les històries però són com les d’Ilyasse. En altres casos, la subsistència diària passava per no tenir ofici i cercar-se la vida com es podia. Fins que va arribar el coronavirus. “Fer una volta pel polígon, on aplegaven palets i ferralla, servia al nostre usuari tipus per arribar al final de la setmana amb una quantitat mínima de doblers per sobreviure… Ara, però, amb la indústria tancada i els ciutadans que no donen almoina ni als semàfors ni als bars, ha agafat por i cerca seguretat”, explica el director de La Sapiència, Antoni Moyà.

Una segona oportunitat

“Ens va sorprendre que les persones que varen passar el confinament a Son Pardo i Sant Ferran, tenien moltes ganes de tenir una segona oportunitat per integrar-se socialment. No era un usuari que volgués tornar al carrer per lliure en acabar el confinament”, assenyala el president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, Javier de Juan. La crisi del coronavirus ha accelerat el tràmit de col·laboració entre el Consell i el Bisbat de Mallorca per duplicar el número de places d’acollida per a persones sense casa gràcies a l’habilitació com a centres de dues cases de La Sapiència. En qualsevol cas, aquests centres d’acollida no deixen de ser una segona estació abans de l’oportunitat d’emancipar-se en un pis de lloguer a càrrec del Consell. Ara mateix n’hi ha 80 i es confia que pròximament siguin 80 més dins els programes Housing first i Housing led de la institució pública insular.

12/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT