Es veurà la ratificació de l'entesa entre els populars i els grups d'esquerres, per la qual el PP mantindrà la Llei de memòria democràtica i, a canvi, l'esquerra permetrà l'aprovació del decret que anul·la les esmenes de Vox aprovades per error. Els socis d'investidura, PP i Vox, s'acusen mútuament de traïció
Els nous decrets del Govern, de simplificació administrativa i de correcció de les 34 esmenes de Vox aprovades per un error del PP, es debatran en la sessió plenària del Parlament que tindrà lloc aquest dimarts, després d’haver-se negociat i consensuat, sobretot el que fa referència a les zones inundables, amb la majoria dels grups parlamentaris. Està previst que tots dos textos es convalidin amb l’abstenció de l’esquerra després del compromís del PP de fer el mateix perquè no es derogui la llei de memòria democràtica.
De fet, en la mateixa sessió plenària es debatrà la proposició de derogació de la llei de memòria democràtica, tot i l’intent de Vox i del president del Parlament, Gabriel Le Senne, de no incloure aquest punt en l’ordre del dia, ja que en virtut de l’acord entre Govern, PP i els partits d’esquerra, es preveu que aquesta iniciativa no prosperarà, seguint, per tant, la llei de memòria vigent.
Debat i convalidació dels decrets del Govern
Cal recordar que el nou decret de simplificació administrativa i el text de correcció de les esmenes de Vox que es van introduir per un error del PP durant la votació en el ple del 26 de novembre van ser aprovades aquest passat divendres en un Consell de Govern extraordinari i, segons va comunicar el portaveu de l’Executiu, Antoni Costa, van entrar en vigor aquest dissabte, el mateix dia en què també entrava en vigor la llei de simplificació administrativa. D’aquesta manera, segons Costa, les 34 esmenes dels d’Abascal que van ser aprovades per error no van entrar en vigor en cap moment, ja que el decret aprovat les revertia automàticament.
El nou decret de zones inundables prohibeix la construcció de nous habitatges i equipaments sensibles en zones inundables, així com la legalització d’habitatges fora d’ordenació que estiguin situades en aquestes zones. Sobre la possibilitat de fer obres en habitatges que es troben en aquestes zones, el també conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, va explicar que en el decret no s’incorpora aquesta possibilitat. No obstant això, es permet fer obres perquè ja es va recollir així en la tramitació parlamentària de la Llei de simplificació administrativa.
D’aquesta manera, els edificis que estiguin fora d’ordenació podran fer obres de reforma “puntuals” per qüestions de salubritat pública o seguretat, però l’edifici, si està en zona inundable, continuarà fora d’ordenació. El plantejament inicial que feia l’Executiu donava més marge, és a dir, proposava permetre obres “més àmplies, fins i tot d’estructura”, per la qual cosa, segons va assegurar Costa, es tracta d’una cessió del Govern.
D’altra banda, s’estableix, per primera vegada, va ressaltar Costa, que els titulars d’habitatges i edificacions de qualsevol classe i, en general, dels terrenys situats en zones inundables, zones de flux preferent o àrees de prevenció de riscos d’inundació, estaran obligats a comunicar aquesta circumstància en cas de venda.
Està previst que tots dos textos tirin endavant sense l’oposició de l’esquerra. Només el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, va concretar aquest passat divendres en la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus, que els socialistes donaran el seu vot favorable al decret de rectificació d’esmenes i s’abstindran en el d’inundables.
Respecte a això últim, va celebrar que l’Executiu hagi rectificat i no es puguin permetre ni noves construccions ni legalitzacions en zones de risc d’inundació. El PSIB va agrair la predisposició a la negociació per part del PP i el Govern.
Llei de memòria democràtica i nou temps polític
Quant a la proposició de derogació de la Llei de memòria democràtica, cal recordar que aquesta s’havia de votar en el ple del 10 de desembre. No obstant això, va decaure de l’ordre del dia, després de l’acord del PP amb PSIB, Més per Mallorca i Més per Menorca –la diputada d’UP no era en el ple– per a no donar suport a la seva liquidació. Finalment, la votació es va incloure en el ple d’aquest dimarts malgrat l’intent de Vox i del president de la Cambra, Gabriel Le Senne, de no incloure aquest punt en l’ordre del dia. Va haver de ser el Govern el que, finalment, va reclamar la inclusió en el que s’espera que sigui una jornada maratoniana en la cambra.
Sobre aquest assumpte, la portaveu parlamentària adjunta de Vox, Maria José Verdú, ha acusat el PP, aquest dilluns, durant l’habitual roda de premsa setmanal prèvia al ple del Parlament, de “consumar una gran traïció” en la sessió plenària d’aquest dimarts.
No obstant això, respecte a la nova etapa de relacions que pugui obrir-se amb el PP, Verdú ha manifestat que Vox continua amb “la mà estesa” als ‘populars’ per a parlar i negociar. Encara que, “de moment, sembla que les coses no van per bon camí”, ha reconegut.
La portaveu parlamentària adjunta del PP, Marga Durán, ha afirmat que és “ridícul” que Vox parli de “traïció” dels ‘populars’ i ha considerat que, darrere de la seva posició, de no donar suport als pressupostos autonòmics per a 2025, “només hi ha excuses” perquè “qui envia” sobre aquest grup parlamentari “és el president de Vox, Santiago Abascal”, i els qui estan al capdavant del partit “a Madrid, al carrer Bambú”.
Malgrat això, i després d’assegurar que “és viable continuar la legislatura”, ha assegurat que “ni la presidenta Prohens ni el PP renunciaran a l’aprovació dels pressupostos de la comunitat per a 2025”, ja que “a partir del pròxim període de sessions –que comença el mes de febrer– es reprendran les negociacions per a aprovar els segons comptes del canvi a Balears”.
Des de l’esquerra, per part seva, han celebrat que s’obri un nou capítol en les relacions entre el Govern, el PP i l’oposició.
En concret, el portaveu parlamentari de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha considerat que amb el ple d’aquest dimarts es posa “punt final” a la “submissió del PP a Vox” i ha apel·lat a la “capacitat” del Govern per a aconseguir acords. Apesteguia ha aclarit que la seva formació no planteja un pacte amb els populars, però sí que en l’escenari polític actual de “responsabilitat democràtica” s’eviti que Vox “condicioni la governabilitat”.
Mentrestant, el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha remarcat que és el PP el que governa i “és el que ha de posar-se a fer feina” i “aviat” perquè no hi ha pressupostos. A més, el portaveu socialista en el Parlament ha recordat que en l’escenari actual hi ha 25 diputats del PP i 25 de l’esquerra, i afegeix que la ciutadania “no ha votat que es faci tot el que vulgui el PP”. Negueruela ha volgut deixar clar que en el ple d’aquest dimarts els grups de l’esquerra “no salven el PP, sinó la ciutadania”.
Altres qüestions
A més dels decrets del Govern i la proposició de derogació de la Llei de memòria democràtica, el ple d’aquest dimarts, que començarà amb la sessió de control al Govern, a les 10.00 hores, abordarà altres temes com la retirada dels pressupostos autonòmics de 2025 i la crisi política a Formentera, a més d’altres de relatius a la Mesa per a la Sostenibilitat i el foment de la llengua catalana.
El ple d’aquest dimarts inclourà, així mateix, una interpel·lació del PSIB-PSOE al Govern, relativa a política general en matèria de comerç, i una moció, també dels socialistes, sobre els efectes que el canvi climàtic provoca sobre el sector primari a Balears.
La detinguda és una dona de 41 anys. A l'interior de l'habitatge s'han trobat 271 plantes de marihuana
La comunitat xinesa de Palma dona la benvinguda a l'any de la serp
El 'hòlding' empresarial del tenista multiplica gairebé per cinc els guanys el 2023