X

Temperatures de fins a 40 graus a l’interior de Mallorca i a la Serra

El Govern ha recomanat que aquests dies no es faci esport a l’exterior a causa de l’onada de calor

14/08/2021

Temperatures de fins a 40 graus a l’interior de Mallorca i a la Serra

EFE/Salas

Balears està enmig d’una intensa onada de calor on els termòmetres no ens donen treva. S’ha pogut comprovar aquest dissabte a punts de les illes, des del Pla de Mallorca fins a la Serra de Tramuntana. També a Lluc que, tot i registrar normalment temperatures més suaus, avui el termòmetre ha arribat a marcar els 40 graus. I encara que no han trobat la frescor que cercaven, moltes de persones han vengut a Lluc a passar el cap de setmana.

El Govern ha recomanat que aquests dies no es faci esport a l’exterior a causa de l’onada de calor. Però a Lluc, moltes de persones han pujat al santuari a peu i moltes més amb bicicleta. Tanmateix, allà on fa més bon estar és a la piscina del santuari. A migdia la cabuda era plena, tant de gent que està a les cel.les, a la zona d’acampada o que hi ha vengut a posta a fer un capfico.

També Sa Pobla ha assolit aquest migdia els 41ºC, el registre més alt a la xarxa de l’AEMET, en ple pic de l’onada de calor.

A Vilafranca, per exemple, s’ha arribat als 38 graus de temperatures. És un dels municipis de tota l’illa amb la temperatura més elevada. No és, però, la màxima d’aquesta onada, al municipi, que es va assolir el dijous, quan es varen arribar als 39,5ºC. I, de fet, s’espera que demà diumenge se superin els 40 graus.

Ho explica el biòleg i president de la Societat d’Observadors Meteorològics de les Illes Balears, Kike Rodríguez, que ha recollit com a fets característics d’aquesta onada la seva durada i les temperatures mínimes, que han estat molt elevades també durant les nits. És el que es coneix com a “nit tòrrida”.

Kike Rodríguez recomana beure molta aigua, refrigerar-se contínuament, evitar esforços i evitar fer exercici físic a les hores centrals del dia.

L’AEMET manté fins a les 19h d’aquest dissabte l’avís groc per altes temperatures a Balears i es mantindrà en aquest nivell tot el diumenge des de les 14h fins a les 19h. Per dilluns, es preveu l’entrada de vent del nord i nordest que podria fer baixar les temperatures.

RISC D’INCENDI: 

Les altes temperatures també afavoreixen el risc d’incendis forestals. Bombers de Mallorca, efectius de l’IBANAT i Emergències han extingit dos petits incendis que s’havien declarat a la Serra de Tramuntana. El primer, al Port de Valldemossa, que s’ha apagat devers les 15h19, després d’afectar una petita àrea de càrritx.

En el segon cas, la ràpida actuació dels efectius antiincendis han evitat que les flames d’un cotxe s’estenguessin més enllà d’una petita àrea de pinar a la zona d’Es Guix, a Escorca. El batle de la localitat, Antoni Solivelles, ha compartit un vídeo del vehicle cremat i ha agraït el treball de Protecció Civil d’Escorca i de la resta d’efectius per evitar la propagació del foc, que s’ha extingit a les 16h40. Abans que hi arribassin els bombers, els restaurants de la zona han buidat cinc extintors. Protecció civil ha refrescat tots els voltants perquè el foc no s’escampàs.

PER QUÈ FA TANTA CALOR? 

https://twitter.com/TempsIB3/status/1426161041994620934


Avís taronja per temperatures que poden arribar als 41ºC
Les Illes en alerta extrema per risc d’incendis

14/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris