X

Tempestes amb major freqüència i intensitat: més efectes del canvi climàtic

L'acceleració del cicle de l'aigua provoca, també, un augment del desgel

29/04/2022

Tempestes amb major freqüència i intensitat: més efectes del canvi climàtic

L’escalfament global provocarà tempestes més freqüents i amb major intensitat a zones concretes i amb un augment del desgel en els pols. Ho confirma així un nou estudi liderat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona i que s’ha publicat a la revista Scientific Reports.

El treball analitza dades de la salinitat superficial dels oceans obtingudes per satèl·lit que han complementat amb les mesures in situ i han millorat la precisió dels models oceànics. L’acceleració del cicle de l’aigua es deu a un augment de l’evaporació de l’aigua dels mars i oceans a conseqüència de l’augment de la temperatura. El resultat: major quantitat d’aigua circulant a l’atmosfera en forma de vapor, el 90% de la qual precipitarà de nou a la mar i el 10% damunt dels continents.

“L’acceleració del cicle de l’aigua té implicacions tant a la mar com al continent, on les tempestes podrien ser cada vegada més intenses. L’increment de l’aigua en circulació a l’atmosfera podria explicar l’augment de pluges que es detecta a algunes zones polars, on el fet que plogui en comptes de nevar estaria desaccelerant més el desgel”, explica la investigadora de l’ICM-CSIC, Estrella Olmedo.

L’estudi també posa de manifest que la disminució del vent en algunes zones de l’oceà, que afavoreix que l’aigua no es mescli en direcció vertical, podria també contribuir a l’acceleració del cicle de l’aigua. “On el vent ja no és tan fort, l’aigua superficial s’encalenteix, però no intercanvia calor amb les aigües de baix, permetent així que la superfície es torni més salina que les capes inferiors i que l’efecte de l’evaporació pugui observar-se amb mesures amb satèl·lit”, detalla Antonio Turiel, un altre dels autors.

Cal recordar que científics de la Universitat de les Illes Balears també han advertit que grans temporals de vent seran cada vegada més intensos i recurrents al territori.

29/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris