Mor Gabriel Escarrer Julià, fundador de Melià Hotels
Va ser un dels pioners en la indústria turística a les Illes Balears i a Espanya
Els quatre pitjors temporals del segle XXI han afectat 16.636 hectàrees de boscos, el 3% del total de la superfície de l'arxipèlag
14 experts de la UIB i de conselleria de Medi Ambient han analitzat els grans temporals de vent del segle XXI a les Illes. Dels 12 registrats, amb danys superiors a 500 hectàrees, s’han fixat en els 4 pitjors. El cicló de 2001 a Mallorca, el fibló de 2018 a Menorca, la tempesta d’octubre de 2019 a Eivissa i el fibló de Banyalbufar de 2020. Tots 4 afectaren un total de 16.636 hectàrees forestals, el 3 % de la superfície de l’arxipèlag.
Entre les conseqüències: Centenars de milers de pins a terra, mig Menorca sense llum, cases i carreteres danyades i molta de feina i doblers per restaurar i evitar el risc d’incendis, l’erosió o les plagues.
Científics com el geògraf Joan Estrany, de la UIB, alerten que aquestes pertorbacions seran cada pic més intenses i recurrents, i que es trobaran amb una massa forestal que ha crescut fins ser més grossa que en l’època romana i que està abandonada per la manca d’usos. Tot això, en un entorn més poblat que mai. “Tenim un problema” assegura.
Els experts conclouen que és molt necessari implicar tothom en una nova gestió forestal productiva, diu l’engiyer forestal Joan Santana, que sigui productiva ja que la major part de la superfície forestal de les illes està en mans de particulars.
L’estudi “Els temporals destructius als boscos de les illes Balears” esta disponible a la biblioteca digital de la UIB.
Va ser un dels pioners en la indústria turística a les Illes Balears i a Espanya
La Guàrdia Civil roman a l'espera del que puguin aportar les autòpsies, que s'inicien aquest dilluns
El Govern ja ha anunciat que ho rectificarà per via d'un decret llei
Eduard Ramon, catedràtic de Dret Penal UIB: "La gent estava convençuda que Pau Rigo era innocent"