X

Tempestes i baixades de fins a 8ºC: el temps canviarà el diumenge de manera dràstica

D'una de les setmanes més caloroses de l'estiu, passarem a una refrescada més notable al nord de cada illa, especialment a Mallorca

25/08/2023

Tempestes i baixades de fins a 8ºC: el temps canviarà el diumenge de manera dràstica

Imatge de Portocolom./ Jaume Cabrer

Redacció

La darrera setmana sencera del mes d’agost ha resultat ser una de les més caloroses de l’estiu, en què s’ha combinat una temperatura més elevada de l’habitual a final d’agost amb una humitat atmosfèrica igualment alta, per la qual cosa la sensació de basca s’ha fet molt present. Però tot això té els dies comptats, perquè a partir de diumenge donarem per acabada aquesta calorada tardana, amb l’arribada de tempestes i una baixada del termòmetre de fins a 8ºC respecte de la màxima d’aquests dies.

A curt termini res canvia

Aquest divendres i demà, dissabte, tendrem sol i un ambient canicular de ple estiu, com si fos el començament del mes d’agost. El vent, en general, serà de component sud i, per aquest motiu, la màxima es donarà al nord de cada illa. S’esperen fins a 35ºC a Menorca, 37ºC a Eivissa i, en el cas de Mallorca, es podria arribar als 38-40ºC als pobles del Raiguer i de la meitat nord de l’illa, en general.

Demà capvespre començaran a arribar els primers niguls prims a partir de migdia, que no evitaran que el termòmetre se situï entre els 35ºC i els 38ºC a zones d’interior, però poden ser interpretats com el primer símptoma de canvi de temps.

Es confirma el canvi de temps per diumenge

Diumenge arribarà a les Balears un solc d’aire fred en altura a l’eix del qual es formarà una línia de tempestes que arribaran el dematí. Seran irregulars, no afectaran la totalitat del territori, però seran localment fortes. Aniran acompanyades de precipitacions intenses de curta durada i de ràfegues de vent fort. Un cop passada aquesta primera línia tempestuosa, entrarà vent general del nord i nord-oest que farà net de niguls a les Pitiüses, sud i ponent de Mallorca. En canvi, al nord de Mallorca i Menorca encara es manté la possibilitat de tempestes que novament seran irregulars però intenses, acompanyades de cops de vent fort i calabruixades.

Refrescada general

Així com la precipitació no serà general ni les tempestes afectaran tot el territori de la mateixa manera, el canvi de temps permetrà una baixada de temperatura per al conjunt de les Balears. On més es notarà la refrescada serà precisament al nord de cada illa, i en especial a Mallorca, on aquesta setmana s’han mesurat les màximes més elevades. La baixada aquí serà de l’ordre de 8ºC, mentre que a la resta del territori se situarà entre els 4ºC i els 6ºC. El termòmetre es mantendrà frenat entorn dels 30ºC de màxima una sèrie de dies, sense que això suposi la refrescada definitiva que doni pas a la tardor.

25/08/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris