X

“Tenir un diagnòstic com el trastorn bipolar no implica que la gent hagi de fer una passa enrere o que pugui ser perillós”

En el Dia Mundial del Trastorn Bipolar, professionals i pacients demanen rompre amb l'estigma i reduir el temps entre consultes

30/03/2024

“Tenir un diagnòstic com el trastorn bipolar no implica que la gent hagi de fer una passa enrere o que pugui ser perillós”

25

N’Araceli, na Maria Isabel i na Juana pateixen trastorn bipolar, una malaltia que afecta l’estat d’ànim i pot provocar canvis d’humor intensos. La presidenta de l’associació del Trastorn Bipolar, Araceli Muñoz, assegura que és una “malaltia mental greu i dura” i el diagnòstic és “difícil d’acceptar”. “Et cau el món a damunt. Hi ha molta gent que, per molt que passin els anys, no arriba a acceptar la malaltia”, assegura la presidenta de l’associació.

El trastorn bipolar sol aparèixer entre els 15 i els 25 anys, quan apareix un episodi maníac després d’un episodi depressiu, en què s’alternen sensacions d’eufòria, irritabilitat i grandesa amb emocions de tristesa, indiferència o falta de motivació. Dues polaritats que conviuen amb l’estigma social, sovint, associat a aquesta malaltia. El psicòleg, Xavier Revert, destaca que “tenir un diagnòstic com el trastorn bipolar no implica que la gent hagi de fer una passa enrere o que pugui ser perillós. Malalties mentals n’hi ha moltes i en aquest cas el trastorn bipolar ben tractat permet que la persona pugui fer vida normal“.

Per tal de tenir una vida més estable, és important que els pacients tenguin hàbits de vida saludables, prenguin la medicació correctament i adaptin una rutina diària. També és clau el seguiment que fa el psiquiatre, tot i que la llarga espera entre consultes obstaculitza la qualitat del seguiment. Juana assegura que ha arribat a passar quatre mesos sense veure el metge a causa de la llarga llista d’espera. Un fet que l‘obliga a acudir a urgències quan necessita atenció psicològica. “Quan estàs malament, necessites que t’atenguin tot d’una. Ma mare em pot ajudar, però no és el que toca. El que toca és que em miri un psiquiatre cada dos mesos, com abans” assegura la pacient.

Els alts i baixos en l’estat d’ànim que pateixen les persones amb trastorn bipolar tenen un impacte emocional gran. “Una paraula dita d’una manera més forta que l’altra ja et deixa malament, agafes por de coses que abans no temies com conduir o anar al supermercat. Jo he tingut temporades en què no he pogut anar a comprar sense anar acompanyada d’algú”, comparteix Maria Isabel.

Segons l’OMS, un 1% de la població està diagnosticada amb aquesta malaltia, que a les Balears pot afectar unes 12.000 persones.

30/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT