mallorca

Thomas Cook fa fallida i suspèn totes les operacions

Més de 600.000 persones podrien veure's afectades per la cancel·lacions dels vols i dels paquets vacacionals

Thomas+Cook+fa+fallida+i+susp%C3%A8n+totes+les+operacions


Cancel·lats 24 vols de Thomas Cook entre el Regne Unit i Palma i Menorca

Thomas Cook ha fet fallida després d’haver intentar ahir diumenge un darrer intent de rescat. El grup turístic va reunir-se in extremis amb el seu màxim accionista Fosun Tourism Group però la reunió no va arribar a bon port i entra ara en suspensió de pagaments. L’intent era el d’aconseguir 200 milions de lliures més (226 milions de dolars) per evitar el seu col·lapse, a banda dels 900 milions de lliures que ja s’havien acordat en una primera proposta de rescat.

Thomas Cook ha aturat totes les seves operacions “amb efecte immediat”. Això també vol dir els vols i els paquets vacacionals que el touroperador havia ja programat. Segons ha indicat el regulador en un comunicat, la companyia té actualment a gairebé 600.000 turistes a l’estranger aturats i que hauran de ser repatriats. Aquest fet obligarà els govern i les companyies d’assegurances a coordinar una gran operació per repatriar a tots els turistes afectats.

La companyia ha publicat en el seu compte de twitter “Sentim anunciar que Thomas Cook ha deixat de negociar amb efectes immediats. Totes les reserves, inclosos els vols i els paquets vacacionals, han estat cancel·lats”.

En un comunicat emès aquest dilluns, el president executiu Peter Fankhauser, ha lamentat profundament el tancament de l’empresa després que no es pogués assegurar un paquet de rescat amb els seus prestamistes. “M’agradaria disculpar-me amb els nostres milions de clients i milers de treballadors, proveïdors i socis que ens han donat suport durant molts anys. És una pena profundaper a mi i per a la resta de la junta que no haguem pogut tenir èxit”, ha assegurat Fankhauser.

Després de TUI, el grup turístic Thomas Cook és el segon més gran d’Europa. Amb gairebé 180 anys d’història, la seva expansió pel continent ha inclòs el turoperador alemany Neckermann i la companyia aèria Condor. Des de fa un any, a les Balears tenen una aerolínia filial. Els hotels de Thomas Cook a les Balears operen amb normalitat i sense cap alteració davant la possible suspensió de pagaments.

Fa un any que la seva viabilitat econòmica és en entredit. Les seves accions a la borsa de Londres han caigut un 94% en un any. Han reduït l’oferta de places a les Balears però encara són un dels majors turoperadors de les Illes. Més de 350 mil places programades entre maig i desembre d’enguany.

En una roda de premsa que varen fer aquest juny a Mallorca, descartaven amb contundència la fallida econòmica. “Tenim els recursos per continuar operant el nostre negoci perquè hem fet les passes correctes. Hem posat la companyia aèria en revisió estratègica i hem renegociat un nou crèdit de 300 milions per al pròxim hivern. Sí, som aquí per quedar-hi”, va dir el director exectiu del grup, Peter Frankhauser.

Efecte dominó per als hotelers balears

El sector hoteler balear està preocupat pels possibles impagaments, si finalment Thomas Cook entra en suspensió de pagaments. Els turoperadors paguen a 90 dies vista, pel que, en cas de fallida, els establiments podrien perdre els ingressos de 3 mesos.

A Tunísia els hotelers no deixen partir els clients si no els paguen abans. Al Regne Unit, el Govern britànic ha anunciat que està preparat per rescatar els turistes britànics en cas que la companyia deixi d’operar. Tots els viatgers tenen garantit el retorn a casa.


 El gegant turístic cerca una solució in extremis a la seva situació financera

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

Afectacions a Caimari pel desbordament del torrent de sa Mosquera

El soterrani d'una casa es va anegar i va cedir un mur que havien reconstruït després que el torrent també es desbordàs el mes de setembre passat

Salut finançarà el tractament preventiu per evitar la transmissió del VIH

Alas i Metges del Món esperen que arribi a més persones i no només als col·lectius vulnerables

Santanyí, pendent de les ajudes del cap de fibló del mes d’agost passat

El consistori ha ampliat fins dia 20 de novembre el termini per presentar les sol·licituds

Ses Salines elimina 12 guals i 27 línies grogues que els veïnats havien pintat sense permís

A la colònia de Sant Jordi  hi falta molt d'aparcament, especialment a l'estiu, fet que ha provocat que, amb els...