X

Tomeu Arbona: “Les receptes antigues estan plenes de saviesa perquè estaven connectades a la terra”

El Forn de la Soca, el projecte d'arqueologia gastronòmica local del reboster, ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Palma 2021

01/02/2021

Tomeu Arbona: “Les receptes antigues estan plenes de saviesa perquè estaven connectades a la terra”

Entre cuines i receptaris antics. Així va passar la seva infantesa en Tomeu Arbona. Un nin molt menjador, apassionat per la història i l’antropologia, que vivia a Ciutat entre setmana i a fora vila el cap de setmana. Quan parla dels seus familiars pagesos,  en Tomeu recorda “com preparaven les ensaïmades, com pastaven, com feien el menjar, l’ús del foc de llenya, les olors”. I és que de petit, ell vivia “una Mallorca molt rudimentària i una que despertava la modernitat”.

Així es va despertar la seva devoció per la cuina històrica, per receptes antigues que queien en l’oblit. Les defineix com a receptes “plenes de saviesa, perquè estaven connectades amb la terra, amb l’autoconsum, amb la veneració pel menjar i pel paisatge”, explica el cuiner, reboster i arqueòleg gastronòmic.

Amb aquesta manera de fer va néixer el Fornet de la Soca fa més de 10 anys. Treballen l’arqueologia gastronòmica i un model de negoci humanista. Una feina que ha estat guardonada amb el Premi Ciutat de Palma 2021. “El valor d’aquest guardó és evidenciar que realment hi ha un canvi, es valora la posada en valor de productes nostres que havian passat a ser exòtics”, apunta Arbona. I és que defineix la seva tasca com “una petita revolució”.

Ara el forn es prepara per a la Pasqua, fan proves de formatjades i rubiols, i en Tomeu continua amb els 4 llibres que té en marxa. I mentre fan equilibris en uns temps difícils, presenten amb orgull un aparador on els records gastronòmics de Mallorca són una realitat.

 

01/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris