X

39 psicòlegs clínics vetlaran per les necessitats emocionals dels adolescents a 71 instituts

Una mesura sense precedents a tot l'Estat en què els psicòlegs educatius oferiran espais d'escolta, acompanyament, ajuda o intervenció a l'alumnat en situacions de risc sobre salut mental

11/09/2024

39 psicòlegs clínics vetlaran per les necessitats emocionals dels adolescents a 71 instituts

Imatge d'arxiu.

59

Més de 18.500 mestres i professors d’escoles i instituts públics i concertats, i més de 160.000 alumnes, comencen avui un nou curs escolar. És un increment de 800 professionals i gairebé 1.200 alumnes. Hi haurà novetats importants. Per exemple, s’incorporen 39 psicòlegs clínics als instituts. També, per primera vegada, 11 centres concertats aplicaran el Pla pilot voluntari de lliure elecció de llengua. I recordam que també s’ha pogut triar la llengua del primer ensenyament arreu. El 83 per cent ha triat el català, i el 17, el castellà.

Sobre una de les novetats, la incorporació del psicòleg, és una mesura sense precedents a tot l’Estat, que permet que 39 professionals de la salut acompanyin les necessitats emocionals dels adolescents de 71 instituts, 11 centres integrats de Formació Professional (CIFP) i d’educació especial (CEE). Ja fa uns dies que s’han incorporat als centres educatius.

Tota la comunitat educativa aplaudeix aquest recurs perquè hem de pensar que el darrer curs Convivèxit va atendre gairebé 400 casos d’estudiants adolescents amb idees suïcides. Els psicòlegs educatius -que no hem de confondre amb els orientadors, amb tasques més pedagògiques- oferiran espais d’escolta, acompanyament, ajuda o intervenció a l’alumnat en situacions de risc i malestar emocional. Hem demanat a una de les psicòlogues que s’acaba d’incorporar als instituts de ses Estacions i l’Arxiduc, Carme Bonnín, a quins senyals han d’estar atents famílies i professors: “Deixa de menjar, el veim que està més irascible, comença a treure males notes, per què aquest baix rendiment acadèmic, què està passant aquí al darrere… Crec que és important tenir en compte molts senyals que potser no ens salten com una patologia o un problema greu, que no té per què ser-ho, però sí que hi ha alguna cosa al darrere d’aquests petits senyals”.

Adverteixen els psicòlegs que és fonamental involucrar-hi les famílies per prevenir casos greus. Haurien de detectar que els fills tenen un comportament diferent, canvis sobtats amb patiment que s’allarguen en el temps. No debades, darrere un fracàs escolar, una baixada del rendiment, sovint s’amaga una situació de malestar. També cal tenir presents els canvis hormonals propis de la pubertat. Tomeu Siquier, un altre dels professionals que ja s’han incorporat als instituts de Son Servera i Porto Cristo, posa la mirada en la prevenció: “Quan veim que la persona ha canviat molt les seves actituds, es troba de cop i volta aïllat del seu entorn social, que deixa de comunicar-se, el veim molt inquiet…”.

L’atenció cas per cas, individualitzada, és clau per a impedir la cronificació del malestar emocional. La tasca dels psicòlegs és garantir el benestar psicològic dels estudiants, els professors i les famílies. A més, entrenaran els adolescents en la gestió emocional positiva o en tècniques relacionals com les habilitats socials o la resolució de conflictes, entre altres funcions.

La directora general de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa, Neus Riera, admet que primer caldran intervencions dels psicòlegs perquè hi ha casos fins i tot, derivats, encara, de la pandèmia. Després, ja es passarà a la prevenció. Tot per evitar que aquests casos es cronifiquin, passin a considerar-se greus i s’hagin de derivar a través dels protocols de risc autolític. Per illes, Mallorca disposarà de 30 psicòlegs, Menorca en tindrà tres i Eivissa i Formentera, sis.

Notícies relacionades >

11/09/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT