Ahir el Govern central va donar la seva autorització i va comprometre la decisió als nivells d'alerta de cada comunitat
13Ara que el Govern central ha donat la seva autorització als estadis de Primera i Segona perquè hi hagi espectadors a les regions que es trobin en nivell d’alerta 1 de la pandèmia, la Lliga haurà de decidir què fer: seguir endavant o plantar-se perquè la mesura no s’aplicaria ni a tots els estadis ni a totes les comunitats. Si és que sí, com a màxim 5.000 seguidors del Mallorca podrien assistir al partit d’aquest diumenge contra l’Alcorcón.
El cas és que fa només 10 dies ja la Lliga va reclamar la tornada dels espectadors als camps de futbol, “inclús tenint en compte que hi hauria clubs que no tindrien públic a causa de la situació sanitària”. Això sí, la Lliga atorgava aquesta responsabilitat a les Comunitats Autònomes i no al Govern central.
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va enumerar ahir les normes que haurien de complir els espectadors per accedir als estadis. Primer, va incidir en què només seria possible en aquells que estiguin dins de territoris en el nivell d’alerta 1 de la pandèmia. Els nivells d’alerta del Ministeri no tenen res a veure amb les fases per a la desescalada establertes pel Govern balear. Segons els criteris del Ministeri, les Balears entrarien en el nivell 1, en tenir una bona combinació d’indicadors que fan referència a les incidències acumulades a 7 i a 14 dies, la positivitat i l’ocupació de llits hospitalaris per part de pacients Covid. A hores d’ara, Balears es troba en el nivell d’alerta 1 (nivell baix), d’una escala de l’1 al 4.
El toc de queda, que el Govern balear ha pogut ampliar amb aval judicial, fixat a les 23 hores, no hauria de ser un problema per impedir el públic als estadis. El partit Mallorca – Alcorcón d’aquest diumenge, per exemple, arrencarà a les 21.30 hores i, tot i que coincidirà amb el toc de queda, el públic podria marxar abans del final del partit per complir la normativa, o, inclús, es podria plantejar un canvi d’horari.
Després, Darias també va informar que l’aforament màxim permès seria d’un 30% de la capacitat de l’estadi amb un màxim de 5.000 espectadors locals “per a evitar desplaçaments i assegurar així condicions de seguretat sanitària”.
En aquest sentit, el Reial Mallorca té 12.500 socis, entre els quals s’haurien de sortejar les 5000 places. Cal recordar, que a Mallorca, als estadis de Segona B, com el del Poblense i el Baleares, el Govern ja hi ha permès un aforament superior als 1.000 espectadors.
A més, s’hauria de garantir una distància d’1,5 metres “d’esquerra a dreta i de davant a darrere” entre cada espectador alhora que s’estableixi una “sectorització” dels estadis perquè les entrades i les sortides es facin de manera escalonada sota la vigilància dels responsables.
També s’hauria de prendre la temperatura a cada espectador abans d’entrar a l’estadi. A l’interior no es podria beure, menjar ni fumar i seria “exigible” l’ús d’una màscara FFP2.
Fins ara, des del ministeri de Sanitat s’havia desaconsellat el retorn del públic davant la diferent situació epidemiològica de les comunitats autònomes, amb incidència acumulada per sobre de 400 i 500 casos en algunes d’elles.
L’últim partit de LaLiga espanyola amb aficionats en les graderies es va jugar el 8 de març del 2020, quan Betis i Reial Madrid es van enfrontar en el Benito Villamarín (2-1) en la 27 jornada de LaLiga Santander.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu