X

Tornen a la mar les primeres tortugues que nasqueren a una platja de les Illes Balears

Les 47 tortugues marines s'han amollat a la platja de sa Mesquida, a Maó

01/07/2021

Tornen a la mar les primeres tortugues que nasqueren a una platja de les Illes Balears

Font: Conselleria de Medi Ambient

Les 47 tortugues marines que s’han amollat a la platja de sa Mesquida, a Maó, són de l’espèciee Caretta caretta. Aquests exemplars, nascuts l’estiu passat al mateix indret, són els primers que, segons la documentació existent, nasqueren a una platja de les Illes Balears. Les 47 tortugues que s’han retornat aquest dijous a la mar ho han fet amb un pes mitjà d’1,2 kg i una longitud d’uns 20 cm. Gràcies al programa head-starting, els exemplars han pogut assolir els paràmetres adients per a l’alliberació, ja que s’ha incrementat la capacitat d’adaptació i supervivència en el medi. Tots ells porten incorporat un xip, que permetrà identificar-los. A més, una de les tortugues du incorporat un sistema de geolocalització per poder seguir el trajecte que fa.

Abans d’amollar-se, les tortugues han estat sexades gràcies a la col·laboració de l’Oceanogràfic de València i l’Hospital Veterinari Aragó de Mallorca. Els resultats indiquen que un 21% dels exemplars són femelles i un 79% mascles, el que aporta dades sobre la temperatura en què s’han de desenvolupar els ous. Així, tal com indiquen les observacions dels experts, una temperatura més alta  (com la que es té a les incubadores) permet que hi hagi una ràtio major de femelles.

La posta de sa Mesquida va ser la primera de 2020. Cal recordar que, després, n’hi va haver una altra a Cala Nova i a Cala Pilar. Per garantir el desenvolupament correcte dels quelonis, el personal tècnic de la Conselleria ha decidit esglaonar l’amollada dels exemplars d’aquestes postes.

Des del Servei de protecció d’espècies recorden que ja ha començat l’època de nidificació de les tortugues marines a la Mediterrània occidental i que és important que, si es troba un rastre a l’arena, es telefoni de seguida l’112 per activar el protocol. Per no generar estrès a l’animal, cal no apropar-s’hi ni enlluernar-les amb llanternes o flaixos. Igualment, i per protegir el possible niu, no s’ha de difondre la ubicació per xarxes socials.

 

01/07/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris