X

Tot tancat a Madrid, excepte botigues d’alimentació, farmàcies, estancs, quioscos i benzineres

Les administracions confien en el confinament domiciliari per aturar l'expansió del virus

14/03/2020

Tot tancat a Madrid, excepte botigues d’alimentació, farmàcies, estancs, quioscos i benzineres

12

La Comunitat de Madrid afronta aquest dissabte el seu primer dia de tancament generalitzat per fer front al coronavirus, una mesura que afecta sobretot el sector de l’hostaleria, però que no tindrà efectes sobre els comerços de primera necessitat. El pla de xoc permetrà obrir els establiments d’alimentació com fruiteries, carnisseries, peixateries, fleques, a més de farmàcies, gasolineres, estancs, quioscos i supermercats, entre altres.

La bateria de mesures per a la contenció del virus aprovada aquest divendres pel Consell de Govern obliga al tancament de cinemes, discoteques, restaurants, sales de concerts, teatres, salons de joc, casinos, parcs d’atraccions, gimnasos i bars de copes; amb l’objectiu d’evitar les concentracions de gent i, per tant, el creixement en el nombre de contagis.

La psicosi col·lectiva generada pel Covid-19 ha provocat una gran afluència en locals com les superfícies d’alimentació, que han registrat grans quantitats de gent durant tota la setmana, i el divendres es van omplir estancs, on els fumadors feien cua per fer front als quinze dies que duraran aquestes mesures, susceptibles de ser prorrogades.

Així, aquests últims dies s’ha conegut a comptagotes el tancament d’espais com El Prat, sales de festa, cinemes i altres alternatives d’oci com biblioteques i teatres, dins la línia de les recomanacions que han anat traslladant les autoritats sanitàries.

Aquestes mesures busquen que els madrilenys es quedin a casa i controlar els nous contagis, que aquest divendres ja superaven els 2.000 i augmentaven en gran manera la càrrega assistencial de l’hospitals de la regió i del telèfon habilitat pel Govern regional per atendre els dubtes sobre el virus.

Aquesta por al patogen, que té com a grup de risc els ancians i les persones amb patologies prèvies, també ha provocat, des de finals de febrer, la compra compulsiva per part d’alguns madrilenys de gels antisèptics i màscares, provocant en aquestes últimes el desproveïment en farmàcies.

Teletreball en les Administracions Públiques 

Una altra de les conseqüències de la crisi del coronavirus és la petició de les autoritats que els ciutadans facin teletreball, dins la mesura del possible; una recomanació que s’ha fet extensiva al personal de l’Ajuntament de Madrid i de la Comunitat. Per aquesta raó, s’ha suspès l’activitat presencial a les oficines i punts d’Atenció al Ciutadà de l’Administració regional.

El teletreball no afecta el personal sanitari i educatiu. De fet aquest últim va ser, juntament amb el de les residències, el primer a notar les conseqüències polítiques de l’expansió del coronavirus, ja que dimecres va entrar en vigor la fi de l’activitat lectiva presencial, que ha estat substituïda  (excepte en l’educació de 0 a 3 anys) per la telemàtica, a través, entre altres, de la plataforma EducaMadrid. Una resolució que va ser matisada aquest divendres i que estableix que a partir d’aquest dissabte només serà necessària la presència de personal en els centres per garantir l’atenció educativa.

Aquesta clausura també s’aplica des d’avui als locals d’assaig de la Comunitat de Madrid per a joves músics, dirigits a assessorament i formació; els centres de formació, d’usos múltiples, amb espais de biblioteca, sales de lectura i arxius de documentació, així com els albergs, refugis juvenils i serveis d’informació juvenil.

Els centres de dia també tanquen  i no es donarà atenció diürna a les persones majors i a persones amb discapacitat de la regió; encara que excepcionalment la Conselleria de Polítiques Socials, Famílies, Igualtat i Natalitat podrà obrir centres de referència per cada zona, amb la finalitat de garantir que cap usuari quedi desatès.

14/03/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT