X

Tots els ecosistemes submarins de Mallorca estan plens de plàstic, inclús en temporada baixa

Científics d'Oceana fan una crida urgent a "reduir al màxim els plàstics d'un sol ús" perquè "estan ofegant els mars i les espècies que els habiten"

10/12/2021

Tots els ecosistemes submarins de Mallorca estan plens de plàstic, inclús en temporada baixa

20

Científics d’Oceana han trobat plàstics en tots els ecosistemes marins que ha analitzat a Mallorca durant la temporada baixa i ha cridat l’atenció sobre la necessitat d’aprofitar la Llei de Residus i el Reial decret d’Envasos “per a reduir al màxim els plàstics d’un sol ús”.

Científics i submarinistes d’Oceana han trobat plàstics en tots els ecosistemes submarins analitzats fora de temporada en dues de les zones costaneres espanyoles més turístiques, com són València i Mallorca, tal com recull l’últim informe de l’organització, ha informat en un comunicat.

Han analitzat una dotzena d’emplaçaments rics en biodiversitat que combinen diferents tipus d’hàbitats, entre ells corals, fons arenosos i boscos d’algues, en estudis submarins realitzats a la tardor, on han trobat “grans quantitats de residus plàstics”, alguna cosa que, segons l’organització conservacionista “deixa entreveure la magnitud del problema”.

En vista de les troballes, Oceana sol·licita al Congrés dels Diputats mesures ambicioses per a eliminar els plàstics d’un sol ús mitjançant la Llei de Residus i reclama elevar els objectius de reutilització en el Reial decret d’Envasos que prepara el Ministeri per a la Transició Ecològica.

La directora de la campanya de plàstics d’Oceana a Europa, Natividad Sánchez, destaca que els resultats dels estudis realitzats en dos dels punts més turístics del Mediterrani espanyol “són categòrics”.

“És urgent reduir dràsticament la producció i l’ús de plàstics d’un sol ús. Aquestes escombraries estan ofegant els mars i les espècies que els habiten”, ha denunciat.

L’especialista ha recalcat que la magnitud del problema “requereix mesures legislatives de gran importància i polítiques a l’altura de les expectatives, a més d’una aposta clara per la reutilització i la reducció”, i ha insistit que “els objectius esbossats en els esborranys de la Llei de Residus i el Reial decret d’Envasos no són prou vinculants ni ambiciosos”.

Els articles més trobats per Oceana són plàstics d’un sol ús, entre ells bosses, embolcalls, envasos de begudes, recipients de menjar i equips de pesca.

L’entitat conservacionista ha filmat a diverses espècies amenaçades en zones contaminades per plàstics, situacions amb alt risc que la fauna ingereixi fragments de plàstic, els incorporin als seus ecosistemes o quedin embullats en aquests residus.

Oceana demana a les administracions regionals i al Govern espanyol que “abordin la contaminació per plàstics de manera eficient, canviant la cultura d’un sol ús, que se centra exclusivament en la recollida d’escombraries, a una política que fomenti alternatives reutilitzables i eviti la generació de residus”.

Insisteixen en la necessitat de “fer una implementació ambiciosa de la Directiva Europea de Plàstics d’Un Sol Ús a través de la futura Llei de Residus i Sòls Contaminats” a escala nacional, així com en el Reial decret que legislés en matèria dels envasos de plàstic d’un sol ús, previst en uns mesos.

Oceana reclama adoptar objectius de reducció vinculants per a productes que afecten greument la fauna marina, com a tovalloletes humides, embalatges d’un sol ús i anelles de plàstic.

Introduir restriccions per a productes d’un sol ús, com a envasos de menjar i beguda en hotels, bars i restaurants, a més de fomentar iniciatives similars en establiments de zones costaneres, festivals i festes populars, són unes altres de les seves propostes.

També planteja establir sistemes de dipòsit, devolució i retorn per a envasos de begudes retornables que representin almenys el 50% del mercat per a 2030.

Oceana insisteix que “reciclar no basta per a reduir el consum de matèries primeres”, perquè només es pot utilitzar un nombre limitat de cicles abans que el material perdi les seves propietats. A més, gran part dels plàstics no es reciclen i en moltes ocasions acaben en el medi ambient.

10/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT