X

Tots els municipis de Mallorca ofereixen places turístiques il·legals

El departament de Turisme del Consell Insular actualitzarà cada mes les xifres perquè els inspectors puguin perseguir els infractors

22/10/2023

Tots els municipis de Mallorca ofereixen places turístiques il·legals

62

A Mallorca cap racó de l’illa queda lliure del lloguer vacacional irregular. De les 30.282 places que ha detectat en primer cribratge el Consell de Mallorca, el 15% d’aquestes places il·legals es troben a Palma. La segueix Pollença, amb més de 3.092 places i després Alcúdia, amb 2.602; Calvià, amb 1.837; Santanyí, amb 1.637; Manacor, amb 1.545; Llucmajor, amb 1.283 i Felanitx amb 1.112.

Son Espanyolet és un dels barris de Palma on fa anys que pateixen el degoteig de turistes en immobles en què l’únic ús urbanístic permès és el residencial. Ciutat fa 5 anys que va prohibir el lloguer vacacional en plurifamiliars, però s’hi han detectat 4.474 places turístiques sense estar donades d’alta. A distintes webs s’hi publiciten 733 anuncis d’habitatges sencers, 697 habitacions individuals i 14 habitacions compartides.

Si bé s’entén que als municipis del litoral hi ha un major nombre de propietaris d’habitatges amb certa picaresca, sorprèn l’elevada xifra d’aquests, a pobles d’interior com Petra, amb 301 places; Alaró i Binissalem, amb 242; Campanet, amb 238; Algaida, amb 221; Sencelles, amb 201; Llubí, amb 193 o Búger, amb 130. Però crida realment l’atenció que als sis municipis de l’illa amb manco de 1.000 habitants, s’hi comercialitzen 650 places turístiques de lloguer vacacional sense el pertinent permís. A Escorca, que és el poble amb manco població de Mallorca, 187 habitants, s’hi han detectat 56 places turístiques a plataformes web sense haver-se donat d’alta. Això suposa gairebé 1 plaça per cada 3 habitants. Una situació similar trobam a Deià, amb 172 places il·legals, quan la població no arriba a les 700 persones. La Direcció Insular de Turisme diu que aquesta és una primera radiografia de la situació, que s’anirà actualitzant cada mes perquè els inspectors puguin perseguir els infractors.

Enguany, fins a finals de setembre, els inspectors del Consell de Mallorca han aixecat 312 actes per lloguer il·legal, i 279 de les quals han derivat en l’inici d’un expedient de sanció. Dels quals, 175 continuen en tramitació després que 30 s’han arxivat i 74 s’han tancat després que l’infractor pagàs la multa. Amb tot, aquest 2023 s’han cobrat ja 136 sancions imposades per un import total d’1,79 milions d’euros.

Hisenda i Urbanisme

Per tal de triangular al màxim tota aquesta informació, el pla d’acció del departament de Turisme contra l’oferta irregular girarà entorn d’altres vessants. El primer està relacionat amb la fiscalitat, ja que es procedirà a creuar dades amb el Govern i amb l’Agència Tributària per detectar possibles pagaments d’ecotaxa en habitatges sense llicència, i viceversa, cosa que permetrà detectar qualsevol activitat il·legal en determinats immobles.

En segon lloc, les dades també es creuaran amb les àrees d’urbanisme dels ajuntaments, perquè a més d’una falta turística o fiscal, també pot existir una falta urbanística, en estar utilitzant un immoble per a ús turístic quan l’únic ús que hi està autoritzat és el residencial. Finalment, el darrer eix té a veure en les plataformes comercialitzadores, amb les quals el Consell de Mallorca cercarà un compromís perquè eliminin de les seves pàgines tota l’oferta il·legal que puguin tenir allotjada. Ja s’han mantingut algunes trobades amb alguna d’elles i la predisposició és molt positiva segons han indicat des de la institució insular.

Notícies relacionades >

22/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Anselm Llull 23/10/2023

    És per això que els hotelers s’oposaren a la taxa turística? Perquè deixarien de controlar les places hoteleres i sortiria a la llum la il.legalitat i els guanys dels mafiosos?

EL MÉS LLEGIT