X

Naufragis i accidents mortals entre Eivissa i Formentera

Salvament Marítim recorda que cal evitar la navegació de determinades embarcacions en aquest canal marítim per evitar accidents

19/08/2021

Naufragis i accidents mortals entre Eivissa i Formentera

El vaixell de Balearia 'Maverick 2' encallat a Sa Torreta el 2012. /EFE

Després del darrer accident mortal al port d’Eivissa, Salvament Marítim insisteix a demanar als navegants que compleixin estrictament el reglament per a prevenir abordatges en alta mar, recordant que cal evitar la navegació de determinades embarcacions en aquest canal marítim.

De fet, el canal que uneix Eivissa i Formentera és un dels que més pressió suporta pel que fa a trànsit marítim de la Mediterrània, i aquest no és el primer accident greu que s’hi registra. L’any passat va morir una dona després de xocar dues embarcacions en aquesta zona. Un altre tripulant, un home de 56 anys i de nacionalitat belga, va ser ingressat a l’hospital de Formentera en estat de shock i amb policontusions. L’estiu del 2018 dos passatgers d’una embacació privada de 10 metres d’eslora van resultar ferits greus al xocar una embarcació a l’illot de sa Torreta. L’Aires de Formentera, un dels ferris que regularment cobria la ruta entre les Pitiüses, va ser un dels que primer va acudir al rescat. L’any 2012 el ‘Maverick 2’ de Balearia va encallar en el mateix punt. Dels 21 passatgers i 4 tripulants que anaven a bord només 1 persona va resultar ferida lleu. El ferri va quedar damunt la roca. La retirada no es va produir fins 3 mesos després. Un any abans, l’any 2011, a ses Bassetes, va encallar un iot de luxe, el Royal Enterprise. Es va reflotar 1 mes i mig després.

Cal recordar que, ja fora de la zona des Freus, l’accident marítim més important a les Pitiüses va ser el 2007. El vaixell ‘Don Pedro’, de 142 metres d’eslora, va xocar contra l’illot des Dau Petit, prop del port d’Eivissa, carregat amb 150 tones de fuel.

Actualment, només les cinc companyies que ofereixen aquesta ruta creuen el Pas des Freus 155 vegades cada dia, 78 trajectes Eivissa- Formentera i 77 de Formentera-Eivissa. A l’estiu, hi ha almenys dos ferris simultanis cada 30 minuts. Ferris que comparteixen aquest tros de mar amb milers d’embarcacions privades arribades d’arreu del món.

S’estima que en temporada alta hi ha fins a 2.500 moviments marítims al dia dins la reserva dels Freus, segons el darrer registre disponible del Parc Natural de ses Salines. Això és un consum de 3.000 tones d’hidrocarburs, l’equivalent a tots els cotxes que circulen per Formentera en tot un any. El 90% del consum està originat per embarcacions de lleure. Segons dades de l’APB, passen per aquí més d’un milió de passatgers anuals.

19/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris