X

Tres acusats per homicidi per l’abordament mortal d’un ferri i una barca al port d’Eivissa l’agost de 2021

Segons la instrucció, estan acusats el capità i el primer oficial d'un ferri de Baleària i també el patró de la barca d'esbarjo on viatjava l'home que va morir

23/11/2023

Tres acusats per homicidi per l’abordament mortal d’un ferri i una barca al port d’Eivissa l’agost de 2021

20

El Jutjat d’Instrucció número 2 d’Eivissa considera que existeixen indicis de criminalitat suficients per acusar d’un delicte d’homicidi per imprudència greu o menys greu al capità d’un ferri de Baleària per l’accident mortal ocorregut el passat 17 agost de 2021 en la bocana del port d’Eivissa. La magistrada, que ha conclòs la investigació, acusa també del mateix delicte el primer oficial de ferri i el patró de la barca d’esbarjo en la qual viatjava l’home valencià mort en el succés, segons ha informat en un comunicat el despatx Domingo Monforte Advocats Associats, que representa l’acusació particular exercida per la família de la víctima.

L’accident es va produir el 17 d’agost de 2021 prop de les 23.30 hores quan les dues embarcacions, la barca d’esbarjo i el vaixell de passatgers Formentera Direct, que cobreix el trajecte entre les Pitiüses, es trobaven navegant pel canal d’accés a la bocana del port d’Eivissa en direcció a les seves respectives atracades. D’acord amb la interlocutòria, just abans de la col·lisió, havien entrat cap a la bocana del port altres dues embarcacions, el Cala Dor i el vaixell de passatgers Espalmador Jet.

En el pont de govern del Formentera Direct es trobaven el capità, el primer oficial i el cap de màquines. En aquell moment, segons la interlocutòria, una veu que podria ser del primer oficial pregunta per un “ressò que apareix” en la pantalla del radar ARPA (Automatic Radar Plotting Aid per les seves sigles en anglès) i una altra veu, que podria ser del capità, l’atribueix a “un rebot o fals ressò” generat pel vaixell Cala Dor, ja que a la vista no distingia “cap llum”. En els següents segons, el fals ressò es va continuar acostant fins que el Formentera Direct va acabar per envestir a l’embarcació d’esbarjo, causant la mort a un dels dos passatgers.

Segons conclou la investigació, la mort es va produir a conseqüència de la “inobservança dels concrets deures de cura i vigilància” de tots dos patrons, així com del primer oficial del vaixell. També sosté que la tripulació del ferri “no va mantenir una eficaç vigilància visual i auditiva” i tampoc “una velocitat concorde al trànsit regnant”, a més de no realitzar “una maniobra evasiva amb la deguda antelació en adonar-se que l’embarcació obligada a mantenir apartat de la seva derrota no ho feia”.

Així mateix, assenyala que el patró de l’embarcació d’esbarjo navegava “sense el preceptiu despatx i amb el certificat de suficiència caducat” i que no es va apartar del vaixell, malgrat la “prioritat d’aquest”. També afegeix que navegava amb les llums apagades, “no va realitzar senyals visuals i auditius per a advertir a l’altra embarcació” i el seu patró va poder tenir “alterades les seves facultats” per la ingesta d’alcohol.

La família de la víctima demana per als acusats una pena de 4 anys de presó i inhabilitació especial per a l’exercici de la professió per un període de 6 anys i reclama, al seu torn, la responsabilitat civil de Baleària i de les asseguradores de totes dues naus. Una vegada finalitzada la investigació, el Jutjat penal d’Eivissa serà l’encarregat de depurar les responsabilitats.

23/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT