X

Desbordaments de torrents, inundacions i famílies evacuades en una jornada amb tempestes intenses a Mallorca

A totes les Illes, s'han registrat fins ara un total de 62 incidències

07/10/2022

Desbordaments de torrents, inundacions i famílies evacuades en una jornada amb tempestes intenses a Mallorca

Les fortes tempestes d’aquesta passada nit han provocat inundacions i desbordaments de torrents arreu de les Illes. S’han registrat fins ara un total de 68 incidents arreu de les Illes. Els Bombers de Mallorca han hagut d’assistir 32 edificis amb baixos inundats entre Manacor, Artà i Santanyí. S’han desbordat dos torrents, el de Canyamel de Capdepera i el de Na Borges, a Manacor, on han han caigut entorn als 140 litres per metre quadrat – depenent, en cada cas, de l’estació meteorològica- i s’han hagut de treure tres persones atrapades dins de vehicles. Les pluges més intenses han estat entre les dotze i la una de la matinada. Això ha fet que durant aquesta matinada s’hagi hagut d’activar l’alerta taronja del Pla INUNBAl pel risc d’inundacions.

Manacor ha estat el municipi més afectat. Allà, els bombers han registrat 22 incidències per inundacions d’edificis. Tres famílies han hagut d’abandonar els seus domicilis, una roman a la casa d’un familiar i dues s’han refugiat al poliesportiu Miquel Àngel Nadal en espera que es fes de dia per avaluar els danys als seus habitatges. Són residents de la zona al voltant de la depuradora, per on passa el torrent. “Vivim devora la depuradora de Manacor. S’ha desbordat el torrent i ha entrat l’aigua fins a les cases. L’aigua ens arribava fins als genolls. Convendria que l’ajuntament miràs la situació del torrent perquè així no es pot viure”, diu en Carlos, un dels afectats que ha hagut de passar la nit a les instal·lacions municipals. En Thomas és un austríac que fa sis anys que viu a prop de la depuradora. “Potser tornarem a casa a Àustria, a una altra casa, aquí no es pot viure”, assegura a les càmeres, després de mostrar els terrenys del seu habitatge completament anegats.

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha parlat avui a IB3 Ràdio i ha titllat la nit de molt “intensa”, però s’ha mostrat satisfet de la resposta de les infraestructures, pel que fa als torrents i a l’evacuació d’aigua dins el poble. “A Manacor, les incidències ara es limiten a solars, magatzems o soterranis on s’han hagut d’evacuar aigua”. Quant al desbordament del torrent de Na Borges, el batle de Manacor ha reconegut que s’ha de fer feina en aquesta zona que té perill d’inundació per intentar evitar futurs problemes. Al llarg del matí es valoraran els danys que la pluja ha provocat al municipi.

El torrent de s’Illot ha baixat amb força cap a la platja, i al Portocristo, l’amenaça de pujada del riuet ha obligat a evacuar els cotxes del voltant. També hi estan a l’espera d’avaluar els danys en infraestructures i edificis privats.

La situació s’ha complicat devers les dues i mitja. Entre les inundacions que s’han produït, destaca la d’una sala de màquines a l’hospital de Manacor, però Protecció Civil ha pogut treure l’aigua ràpidament.

A Sant Llorenç, el torrent de Sa Blanquera, que passa per defora del poble, ha pujat molt de cabal i s’ha arribat a desbordar “durant una hora”, ha explicat el batle Pep Jaume Umbert. Això ha obligat a activar l’alarma de perill d’inundació per avisar els veïnats devers la una i mitja de la matinada. Tot quan diumenge es compliran quatre anys de la torrentada del 2018. A les imatges, es pot veure el desbordament avui de matinada d’un dels seus afluents juntament amb el torrent de Begura de Salma: el de Blanquera al seu pas per la sortida del poble en direcció a Manacor.

A Artà han plogut prop de 160 litres en un dia i mig i els bombers han actuat per vuit inundacions d’edificis i han hagut de treure persones atrapades dins vehicles. Cases particulars i comerços han quedat negats d’aigües. El batle del municipi, Manolo Galán, ha dit que hi ha “un problema amb les canonades d’aigües fecals per on vessa l’aïgua” i que entén “el malestar dels veïnats” per una causa que “s’ha de mirar de solucionar” tot i que amb quantitats d’aigua com les de les darreres hores “és difícil”. I a Santanyí, s’ha intervingut en dos edificis inundats.

Es registren un total de 77 incidents

Fins ara s’han registrat 77 incidents per les pluges que han hagut de ser atesos pels serveis d’emergències de l’112: 45 a Mallorca, 17 a Menorca i 4 a Eivissa. Manacor i Artà són els municipis més afectats, amb 30 i 15 incidents registrats respectivament, quasi tots per inundacions a la via pública i a baixos d’edificis. Balears continua aquest divendres en avís groc per risc de pluges i de tormentes, segons les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia. Es preveuen per avui pluges de 25 litres per metre quadrat en una hora en algunes zones i l’acumulació de 80 l/m2 a  Menorca, a la zona de Tramuntana i a les Pitiüses.

Precipitacions

Quant a les precipitacions, destaquen els 183 litres a Sant Llorenç, 156 a Artà o 140 a Manacor A Menorca també ha plogut amb intensitat i de moment s’han recollit 129 litres a Llucmaçanes o 123 a es Migjorn…  Toni Serralta, Canyamel

Menorca

A primera hora del dia, la pluja ha començat a descarregar amb força a Menorca. A les vuit del matí s’havien registrat 45 litres per metre quadrat a Sant Climent i els bombers han hagut d’actuar a diversos punts, com a la zona del Migjorn Gran, per inundacions a baixos i a soterranis. A Sant Lluís han quedat a les fosques per una pana elèctrica intermitent.


Reobren carreteres tallades a Sant Llorenç i Manacor

L’aigua acumulada ha obligat a tancar tres carreteres a Sant Llorenç que a hores d’ara ja han estat obertes al trànsit: la Ma-15 en el tram de la variant que va des de la rotonda de la carretera de Manacor a la de Son Carrió, la Ma-4022 de sortida cap a Son Carrió i la Ma-4030, que uneix aquesta localitat amb Son Servera. La carretera de Manacor a Cales de Mallorca, la Ma-4015, també ha estat unes hores tallada en el punt quilomètric tres.

Fortes tempestes també durant el capvespre

Aquest divendres horabaixa, el Servei d’Emergències 112 ha informat del desbordament del Torrent de Pina, al seu pas per Montuïri, a Mallorca. El desbordament ha afectat la carretera que connecta dit municipi amb Porreres, la qual, al cap d’unes hores, ja s’ha reobert al trànsit.

07/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT