X

Uber decideix instal·lar-se a Mallorca amb 50 vehicles

El Constitucional ha de decidir sobre la Llei balear en relació a la precontractació de VTC amb 30 minuts d'antelació que limita l'ús de plataformes com Uber o Cabify

07/06/2023

Uber decideix instal·lar-se a Mallorca amb 50 vehicles

91

La plataforma Uber s’instal·la a Mallorca amb una flota de 50 vehicles i a partir d’aquests dijous oferirà diferents serveis de taxi als municipis de Palma, Calvià, Andratx i Llucmajor tot i encara no saber la decisió del Tribunal Constitucional sobre la Llei balear d’explotació en transports en relació a la precontractació de VTC (vehicle de transport amb conductor) amb 30 minuts d’antelació. És aquesta la normativa que hi ha vigent a Balears i que Uber ja ha confirmat a IB3 Notícies que es comprometran a complir-la.

La Conselleria de Mobilitat en funcions ha explicat en una compareixença que no li consta l’arribada de vehicles de la companyia internacional i que, si fos el cas, s’haurà de veure “en quina llicència s’emparen”. El director general de Transport en funcions, Jaume Mateu, ha explicat que l’arribada de la plataforma respon a una estratègia en un moment en què el Govern es troba en funcions després de les eleccions autonòmiques: “Això no és casual i ho fan per fer pressió tant al Govern sortint com el Govern entrant”.

Uber ha decidit desembarcar a l’illa amb un flota de 50 vehicles i oferirà tres tipus de serveis: taxi, Uber Comfort, vehicle de luxe, i Uber Van, per a grups de fins a sis persones. En un comunicat, al qual ha tingut accés IB3 Notícies, l’empresa afirma que té el suport de l’Associació Hotelera de Palma en què el seu president, Javier Vich, justifica l’arribada de la plataforma perquè aquesta temporada turística hi haurà forta demanda no només dels mercats emissors, sinó també de turistes nord-americans: “Disposar d’un nou sistema de mobilitat que pugui donar servei als visitants és, sens dubte, clau per afermar la imatge de Mallorca com a destinació turística”, declara Vich en el comunicat. Unes declaracions que la plataforma Uber afirma segons les darreres dades de l’INE sobre l’augment de turistes que han arribat al primer trimestre d’enguany a Balears, i assenyala que, durant l’any passat, la plataforma va tenir constància que uns 135.000 usuaris van intentar fer ús de l’aplicació durant la seva estada a Mallorca.

Captació de conductors

Els taxistes que es donin d’alta per a treballar amb la plataforma estaran exempts de la comissió de servei fins al 31 d’agost de 2023. A més, segons la multinacional, podrien rebre uns 300 euros per recomanar el servei d’Uber i uns 150 euros després de completar els primers 25 trajectes. Així mateix, durant les primeres quatre setmanes, els conductors rebran 300 euros per setmana si completen 50 viatges cadascuna d’elles.

Què diu el Constitucional?

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit la qüestió d’inconstitucionalitat presentada per Tribunal Suprem (TS) en relació a la precontractació de VTC amb 30 minuts d’antelació a Balears. En concret, segons ha informat el TC, ha admès la qüestió promoguda per la Sala contenciosa administrativa del TS contra l’article 2.2 del Decret llei del Govern 1/2019, de 22 de febrer, de mesures urgents sobre l’explotació i el control de l’activitat de lloguer de vehicles amb conductor i altres mesures en matèria de transport terrestre.

El precepte impugnat estableix l’obligació de reservar amb una antelació de 30 minuts la prestació del servei de VTC . El Tribunal Suprem planteja que podria suposar una vulneració de l’article 38 de la Constitució, sobre la llibertat d’empresa en el marc de l’economia de mercat. El Suprem explicava que, en sentència del passat 13 de febrer, va considerar contrari al dret constitucional a la llibertat d’empresa un article de similar contingut del Decret basc 200/2019, que van anul·lar.

No obstant això, atès que en el cas balear l’exigència de preavís amb una antelació mínima de 30 minuts ve establerta en una norma de la Comunitat amb rang legal, reproduïda després en la disposició reglamentària, no cabia l’anul·lació d’aquesta última per sentència, com es va fer en el cas del Decret del País Basc (que era una norma amb rang reglamentari), sinó que procedia el previ plantejament de qüestió d’inconstitucionalitat de la norma legal de la qual la disposició reglamentària porta causa.

Notícies relacionades >

07/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT