X

Ucraïna: dos anys de guerra i una dècada des de l’annexió de Crimea

Els experts alerten de la comissió de crims contra la humanitat que viu la població civil

24/02/2024

Ucraïna: dos anys de guerra i una dècada des de l’annexió de Crimea

38

El 2014 la revolució ucraïnesa del Maidán acaba amb el mandat del president prorús Víktor Ianukóvich, que fuig del país. Rússia respon a l’aixecament popular amb l’annexió de la península de Crimea amb el rebuig de la comunitat internacional. Les regions ucranianes prorusses de Donetsk i Luhànsk declaren la seva independència i, el 2022, Moscou reconeix els dos territoris. Esclatava així una nova guerra a Europa.

El que començava com una operació militar especial és avui una guerra que en dos anys deixa 30.000 víctimes civils, més de sis milions de refugiats, quatre milions de desplaçats interns i contínues violacions als drets humans. “Fa deu anys que la població civil a Ucraïna pateix un conflicte bèl·lic on s’han documentat tortures, crims i violacions“, explica Carlos Martín, portaveu d’Amnistia Internacional a les Illes Balears.

Perquè a la guerra també hi ha lleis. “Bombardejar hospitals, escoles o refugis o atacar població civil no està justificat per cap norma: són crims de guerra i estan prohibits pel dret internacional“, explica Margalida Capellà, professora de Dret Internacional Públic a la Universitat de les Illes Balears (UIB).

En dos anys de guerra, els aliats d’Ucraïna li han enviat ajuda militar, financera i humanitària: més de 92.000 milions de la Unió Europea i 73.000 milions dels Estats Units. En paral·lel, s’han imposat sancions inèdites contra Rússia. “La Unió Europea ha pogut adoptar sancions a diferència de les Nacions Unides (ONU), on Rússia forma part del Consell de Seguretat i té dret a veto“, detalla Capellà.

Damunt la taula, el debat sobre la militarització de la Unió Europea i l’entrada d’Ucraïna al club dels 27 en un món globalitzat que dibuixa un nou ordre mundial. “Estem davant un canvi de paradigma: l’ordre global pactat l’any 1945 ja no té sentit perquè el món d’avui es basa en la globalització. No només es globalitza el comerç mundial sinó que també es globalitzen els efectes de les guerres“, explica.

Notícies relacionades >

24/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT