X

Ucraïna guanya Eurovisió i intentarà acollir el festival de 2023

El certamen, que sempre es defineix apolític, enguany va ser més polític que mai amb el veto a Rússia, crides a la pau i missatges a la comunitat internacional perquè ajudin a Ucraïna

15/05/2022

Ucraïna guanya Eurovisió i intentarà acollir el festival de 2023

13

A la sala de premsa, minuts després de la victòria, un periodista els demana: “On estareu la setmana que ve?” El vocalista i líder de Kalush Orchestra, Oleh Psiuk, ho té clar: “Tenim una autorització temporal per estar aquí, que acaba en dos dies. D’aquí a dos dies tornarem a Ucraïna i com tot ucraïnès, estam preparats per lluitar tant com puguem i arribar fins al final.”

Feia una hora que la banda de rap folklòric Kalush Orchestra s’havia proclamat guanyadora d’Eurovisió 2022. I després de setmanes d’assajos a distància i des de l’exili, acabava de la millor manera possible per a ells un parèntesi en el malson de la guerra.

Dimarts tornaran a Ucraïna i hauran d’ingressar a l’exèrcit. Justament el dia en què els guanyadors d’Eurovisió agafaran les armes, el líder de Kalush Orchestra celebrarà el seu aniversari. El cantant diu que no sap si podrà fer els anys amb sa mare, Stefania.

Precisament, Stefania és el títol de la cançó guanyadora, un tema d’arrel que ha mobilitzat la diàspora ucraïnesa i que ha despertat la simpatia popular arreu d’Europa i Austràlia.

Primers del televot amb 439 punts, només amb el públic varen assolir un resultat virtualment imbatible per a la resta de països. Els jurats dels 40 països participants els deixaren en quarta posició, amb 192 punts. La suma (631 punts) va ser el resultat més contundent de la nit i el segon resultat més alt de la història del concurs, que en 2016 va canviar el sistema de puntuació.

Res van poder fer l’Space Man (l’home de l’espai) del tiktoker britànic Sam Ryder, que fou segon. Tampoc els va poder agafar Chanel Terrero, representant d’Espanya i tercera classificada. El ball hipnotitzant de SloMo va aconseguir la puntuació més alta de la història d’Espanya i el millor lloc des de 1995.

 

Apolític sobre el paper, però no a la realitat

Eurovisió, el festival de la cançó creat per unificar Europa a través de la música i la televisió, el festival que sempre es defineix apolític, enguany va ser més polític que mai.

Amb una interpretació emocionant de l’himne pacifista Give Peace a Chance, començava una gala, en què a Rússia li prohibiren participar i on els ucraïnesos van centrar les mirades. I van aprofitar el protagonisme per enviar un missatge a la comunitat internacional. “Vos deman a tots: per favor, ajudau Ucraïna! Mariúpol! Ajudau Azovstal ara mateix!”, va dir Oleh Psiuk en acabar de cantar.

El govern d’Ucraïna ja ha anunciat la intenció d’acollir el certamen musical l’any que ve. En un missatge a Instagram, Volodímir Zelenski ha afirmat que vol que les gales siguin a “una Mariúpol ucraïnesa lliure, pacífica i reconstruïda”.

15/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT