X

‘Ulisses’, de Joan Bover, nominada al Goya a millor curtmetratge documental

A aquesta coproducció d'IB3 se sumen els llargmetratges dels mallorquins Agustí Villaronga i Daniel Monzón que opten a guió adaptat

29/11/2021

‘Ulisses’, de Joan Bover, nominada al Goya a millor curtmetratge documental

Fins a vint vegades han pronunciat aquest matí ‘El buen patrón’ l’actor José Coronado i l’actriu Nathalie Poza, els encarregats de llegir els nominats als Goya 2022. Un rècord de nominacions que fins ara tenia ‘Días contados’, amb 19. La pel·lícula de Fernando León de Aranoa, que suposa el retrobament amb Javier Bardem des de la premiada ‘Los lunes al sol’, parteix com a favorita però haurà de competir amb Pedro Almodóvar y la seva ‘Madres paralelas’, amb Icíar Bollaín i ‘Maixabel’, ‘Mediterráneo’ de Marcel Barrena i ‘Libertad’ de Clara Roquet.  El veredicte, dia 12 de febrer, al Palau de les Arts de València.

Presència mallorquina

Una de les sorpreses de la jornada ha estat la nominació d’ ‘Ulisses’, de Joan Bover, coproducció d’IB3. Serà la segona vegada que el director viatja a la gala des que el 2019 ho feu per la nominació, també a curt documental, de ‘Kioko’. Aleshores, el premi va recaure a ‘Gaza’, del mallorquí Carles Bover. ‘Ulisses’ és el retrat de l’orca que fou l’estrella de l’aquàrium del Zoo de Barcelona, fins que viatjà als Estats Units.

A una altra categoria on hi haurà gran presència illenca és a la de millor guió adaptat. Agustí Villaronga opta pel text d’ ‘El ventre del mar’, producció associada d’IB3, i Daniel Monzón pel de ‘Las leyes de la frontera’. Parteixen respectivament del llibre ‘Océano mar’, d’Alessandro Baricco, i de la novel·la homònima de Javier Cercas per retratar el naufragi del rai La Medusa a la França del segle XIX i l’Espanya quinqui de la transició. L’única nominació per l’adaptació de Villaronga ha sorprès, tenint en compte que la cinta tornà del Festival de cinema espanyol de Màlaga amb sis guardons.

A banda de Villaronga i Monzón, opten a millor guió adaptat Júlia de Paz Solvas i Núria Dunjó López per ‘Ama’ i Benito Zambrano i Cristina Campos per ‘Pan de limón con semillas de amapola’, pel·lícula rodada a gairebé íntegrament a Mallorca.

29/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris