societat

Un 15% més de joves demanen ajuda per problemes de salut mental

Els trastorns alimentaris i les conductes lesives són els principals problemes arran de la pandèmia

L'abús de les noves tecologies, entre les patologies que més creixen entre els joves


Els trastorns alimentaris, les conductes lesives i l’abús de les noves tecnologies, són els principals problemes en els adolescents arran de la pandèmia. I és que els experts calcul·len que la demanda per rebre ajuda en salut mental ha augmentat un 15% entre els més joves.

Així ho assegura la doctora Inmaculada Moreo, especialista en medicina en adolescents. Explica que a la seva consulta, a l’hospital Juaneda, el 70% de les visites són per demanar ajuda quant a la salut mental. “L’augment de la demanda relaconada amb les patologies mentals se sitúa entre un 10 i un 15 per cent. En el cas de les autolesions i els transtors de conducta alimentària l’augment és fins i tot superior, són els que més han augmentat percentualment”, explica Moreo.

A més, la doctora Inmaculada Moreo confirma que l’edat mitjana dels joves que pateixen aquestes conseqüències ha baixat. Ara mateix és d’entre els 12 i els  16 anys. Encara que diu que hi ha infants de 10 anys que també van a la consulta. “S’ha avançat l’edat d’inici dels transtorns mentals i es poden veure casos de depressió i d’ansietat en infants, a l’entorn dels 10 o 11 anys perquè no han entès la situació, els genera tristesa o angoixa i es manifesta d’aquesta manera”, explica la doctora.

ORIENTADORS ESCOLARS: 

Davant l’increment de problemes emocionals entre els joves, la conselleria d’Educació preveu que aquest curs escolar s’hagin de contractar més orientadors socials per donar suport als alumnes.

El curs passat es varen contractar 25 orientadors, a més d’altres 25 educadors socials que ja feien feina als centres de les Illes. La directora general de Comunitat Educativa, Amanda Fernández, assegura que enguany s’haurà de contractar més personal de suport encara que explica que es farà en funció de la demanda quan comenci el curs escolar. “Seran un mínim de 50, perquè aquests ja han fet la feina, ha funcionat en els centres educatius i aquests segur. I si observam que hi ha més dificultats i trien aquesta ajuda, podrien augmentar”, remarca Fernández.

De fet, l‘any passat varen participar més de 500 alumnes i les seves famílies d’una trentena de centres de les Balears en el programa PROCARE, per tractar la salut mental arran de la pandèmia. “Ja és una època difícil de per si, de vulnerabilitat psicològica, i el fet d’haver d’encarar aquesta pandèmia que ens ha afectat a tots en aquesta etapa de la vida, és un fet que preocupa més perquè pot donar més alteracions o més problemes”, afegeix Amanda Fernández.

L’hospital Juaneda farà unes jornades de Salut en els adolescents amb experts per tractar aquesta qüestió, el 24 de setembre, davant l’increment de casos.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Els accidents de trànsit cauen un 70 per cent a la Via de Cintura de Palma amb el límit dels 80km/h

La DGT considera que el compliment del límit de velocitat és bastant elevat

Quatre de cada deu adolescents estan preocupats per la covid, segons UNICEF

La crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia se situa com la segona major preocupació per als enquestats

Demanda col·lectiva de 1.000 famílies contra Educació per l’ús obligatori de la mascareta

Un d'aquests casos és la família de Gené, que va ser expulsat. El CEIP Bendinat no accepta el certificat d'un metge privat...