societat

Un 88 % de casos amb fills menors no van ser considerats víctimes per violència de gènere al 2021

Són conclusions d'uns estudis publicats per l'IB-Dona realitzats per l'Associació Dones Juristes Themis i l'Associació Intress


L’Associació de Dones Juristes Themis ha analitzat la resposta que donen els jutges en situacions que hi ha violència de gènere, per saber el tractament que reben les dones i els seus fills.

En un dels seus estudis, han analitzat 101 resolucions judicials dictades l’any 2021 a l’Audiència Provincial de Palma. D’aquestes 101 resolucions, hi havia 89 casos en què convivien fills menors quan es van produir els actes violents els quals no varen ser considerats víctimes de violència de gènere.

En uns altres 10 casos, els fills menors es consideraren afectats per la violència exercida pel pare, però tampoc no varen ser reconeguts com a víctimes de violència de gènere.

En 68 ocasions, no es va tenir en compte la violència de gènere per determinar la guarda i custòdia, o el règim de visites dels fills. I just en un cas, el pare va ser privat de la pàtria potestat del fill.

Aquesta anàlisi l’ha donada a conèixer l’Associació Dones Juristes Themis aquest dimecres, al Parlament, juntament amb l’Associació Intress, que també ha presentat dos estudis sobre l’afectació del record en casos de violència sexual.

L’Institut Balear de la Dona ha finançat aquest treballs d’investigació i els ha publicat en un llibre, el primer volum de la col·lecció ‘Estudis’. Segons el Govern, es tracta d’una primera radiografia sobre la igualtat des del punt de vista de la prevenció i l’erradicació de la violència de gènere i la violència sexual. El contingut del llibre està adreçat sobretot, segons ha dit la consellera d’Igualtat, Mercedes Garrido, a l’àmbit jurídic, policial i de la psicologia. Però també a les diferents administracions públiques per poder fer front a aquests tipus de casos.

Manca de record o record parcial en casos de violència sexual

Al 2020, l’Associació Intress va aprofundir sobre la violència sexual sense record. Tot i les altes xifres de persones que han patit violència sexual durant la seva infantesa, encara és baix el nombre de persones afectades que recorren a serveis formals per rebre ajuda i suport.

Segons els estudis fets per Intress, hi ha diversos factors que dificulten especialment el pas de la víctima per tot el procediment judicial, com ara la manca de record o el record parcial dels fets per part de la víctima.

Aquest és un dels principals objectius d’aquest estudi: entendre, mitjançant l’anàlisi de sentències, quina és la realitat de la violència sexual a les Illes Balears, posant especial èmfasi en la violència que no es recorda o es recorda parcialment.

L’estudi conclou que la situació de no record o record parcial es pot produir per diverses raons, entre les quals se’n destaquen la manca de memòria per l’afectació emocional derivada dels fets, la manca de memòria per trobar-se sota l’efecte d’alguna substància en el moment dels fets i la manca de memòria per haver estat víctima dels fets a una edat molt primerenca i allunyada del moment en el qual es denuncia o es declara.

Aquest record dels fets és important, perquè en un 43 % dels casos el record dels fets per part de la víctima, evocat a través del seu testimoni, ha tingut un paper clau en la decisió judicial.

Aquests estudis estaran a l’abast de tota la ciutadania, tant a les biblioteques de les Illes i pròximament a la web del recentment creat Observatori Per a la Igualtat, a observatori-igualtat.es.

 


 més info Programa ‘Zoom’ d’IB3 Televisió: Fills de la violència
 més info Els pares acusats de maltractament ja no poden visitar els seus fills menors
 més info Què és la violència vicària?

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Més de 23 mil persones es congreguen a Ciutadella per celebrar els Jocs des Pla

El pla de Sant Joan s'ha omplert avui capvespre de gent que volia veure de ben a prop l'espectacle. Les...

Els sindicats convocants de la vaga de tripulants inicien accions legals contra Ryanair

Asseguren que la companyia ha impedit que els tripulants de cabina puguin exercir el seu dret a vaga

Ordenen el trasllat a Mallorca de la dona atropellada pel cavall als Jocs des Pla

El jove, de 27 anys, s'ha fracturat el colze dret, pateix una contusió pulmonar dreta sense compromís respiratori i una...

Mor ofegat un home de 82 anys a la platja de Calvià

Els fets han succeït a les 16 h de l'horabaixa, a la platja Palmira