X

Un any després de Juliette: ja s’ha intervingut a 117 hectàrees de les més de 14.000 afectades

Si continua sense ploure, caldrà valorar possibles mesures, com ara avançar la temporada d'alt risc d'incendis

26/02/2024

Un any després de Juliette: ja s’ha intervingut a 117 hectàrees de les més de 14.000 afectades

20

Aquesta setmana es compleix un any de la històrica borrasca Juliette, que va deixar grans quantitats de neu acumulada i va malmetre centenars de milers d’arbres, sobretot a la serra de Tramuntana. Ara, dotze mesos després i amb l’actual falta de precipitacions, el Govern es mostra preocupat per la presència de molt de combustible vegetal que pot complicar la temporada de risc d’incendis. Durant tot aquest temps, han fet feina per retirar troncs i branques, i ja han intervingut a 117,7 hectàrees, repartides entre els municipis d’Escorca (54,65 ha), Selva (30,74 ha), Fornalutx (8,83 ha), Bunyola (8,71 ha), Felanitx (7,91 ha), Mancor de la Vall (4,85 ha) i Manacor (2,01 ha). Són només una petita part de les 14.167 afectades en un primer moment.

La feina consisteix en retirar arbres caiguts i triturar-ne el brancam. És impossible fer-ho a tota la superfície afectada amb els mitjans disponibles, per això l’Ibanat ha prioritzat aquelles zones més delicades, com ara les més pròximes a camins, on es poden iniciar incendis. També fragmenten la massa forestal amb faixes per aïllar les flames en cas de produir-se’n un. Aquestes feines les fan els propis agents de l’Ibanat i l’empresa Tragsa, que ha estat contractada per dur a terme aquestes tasques. I s’espera que s’allarguin uns anys més, explica Joan Santana, cap de Servei de Gestió Forestal, en declaracions a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio. Si continua sense ploure, Santana alerta que caldrà valorar possibles mesures, com ara avançar la temporada d’alt risc d’incendis, que habitualment comença dia primer de maig, o bé limitar determinades activitats a la Serra. De fet, aquest risc d’incendi fa que els mesos més secs de l’any s’interrompin les tasques de retirada d’arbrat per evitar que hi hagi accidents amb la maquinària, i això allarga el procés.

Paral·lelament a les tasques forestals, també s’han mobilitzat ajudes econòmiques, perquè aquestes feines s’estenguin a les finques privades. Els ajuntaments creuen que encara en fan falta més. El Consell de Mallorca va signar un conveni amb 13 municipis afectats per destinar 2,5 milions a particulars perquè puguin dur a terme aquestes feines. Ara, segons Antoni Solivellas, batle d’Escorca, estan enllestint un nou conveni per aprovar més subvencions.

Els municipis, però, lamenten que el Govern central no va declarar finalment com a zona catastròfica les parts afectades, tal com va demanar el Govern de les Illes. El batle de Selva, Joan Rotger, destaca que encara queda molta feina per fer.

Notícies relacionades >

26/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT