societat

Un arsenal militar d’època romana veu la llum 1.800 anys després de ser enterrat per superstició

Els arqueòlegs de Son Catlar tanquen la sisena campanya d'excavació amb nous descobriments sobre l'assentament de Ciutadella

Un+arsenal+militar+d%26apos%3B%C3%A8poca+romana+veu+la+llum+1.800+anys+despr%C3%A9s+de+ser+enterrat+per+superstici%C3%B3

El jaciment de Son Catlar, a Ciutadella, continua donant sorpreses arqueològiques de gran valor. La darrera descoberta dels investigadors de l’anomenat Projecte Modular sobre l’aquitectura fenícia i púnica ha estat un dipòsit complet i intacte d’armes i material quirúrgic, que els habitants haurien enterrat, per superstició, a l’entrada d’una casa d’època romana. Fa 6 anys que un equip d’arqueòlegs excava el jaciment per respondre les preguntes sobre quan i per què els habitants del poblat varen llançar-se a fortificar la murada talaiòtica amb torres i bastions.

La primera revelació va arribar fa dos anys, situant l’acció en la segona guerra púnica, l’hivern que el capità cartaginès Magon va passar a Menorca amb el seu exèrcit: l’any 200 abans de Crist. Però, quan els arqueòlegs han continuat l’excavació a la recerca de més vestigis púnics, les noves troballes han fet un bot de 400 anys, confirmant que l’assentament va continuar creixent durant l’època romana.

En el llindar d’una porta doble, ha aflorat un tresor preservat pràcticament intacte: bales de plom, un ganivet de ferro i eines quirúrgiques. L’arsenal d’un militar. Les peces descobertes en aquesta campanya seran restaurades i passaran a formar part del fons del Museu de Ciutadella. El projecte d’excavació continuarà 5 anys més treballant a Son Catlar per descobrir tots els detalls d’un dels poblats més importants de l’illa.


Recórrer el poblat de Son Catlar a través de l’ordinador ja és possible
Descobriment a Son Catlar d’una nova casa de guàrdia de l’època romana

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Arriba una segona pastera a Formentera amb 12 migrants més

Se sumen a les 13 persones arribades aquest matí a la platja d'Es Caló de Sant Agustí de Formentera

Els veïns de Biniali cedeixen el convent a l’Ajuntament de Sencelles

La cessió contempla dos edificis, el convent en si i l'escola amb el pati, que des de fa anys alberguen...

Els pescadors recreatius participen per primera vegada en l’efecte reserva dels raors

El servei de recursos marins els ha explicat el procés que han de seguir per fer els mesuraments dels raors...

Els pagesos de Menorca i Mallorca compren un 40% més de farratges que l’any passat

Els ramaders han invertit 284 mil euros en l'adquisició d'alfals, civada, margall o enclova; el que suposa el 50 per...