X

Un coet d’SpaceX podria xocar contra la Lluna el pròxim 4 de març

Es tracta de la segona etapa del Falcon 9 que va ser llançat el 2015. Pesa 4 tones i va a una velocitat de 2,6 km/s

26/01/2022

Un coet d’SpaceX podria xocar contra la Lluna el pròxim 4 de març

Llançament d'un coet Falcon 9 de Space X /EP

L’any 2015 es va llançar a l’espai la segona etapa d’un coet Falcon 9 de SpaceX. Ara, la seva trajectòria està encaminada per impactar en la Lluna, la qual cosa podria ocórrer el 4 de març segons les prediccions de Bill Gray, el creador del programari d’astronomía Project Pluto. Un estudi que utilitzen molts astrònoms professionals i aficionats de tot el món per a rastrejar objectes pròxims a la Terra, asteroides, planetes menors i cometes.
La massa seca de la segona etapa del Falcon 9 pesa unes 4 tones mètriques i hauria d’impactar en la Lluna a una velocitat d’uns 2,6 km/s. És probable que aquesta sigui la primera vegada que una peça de maquinari espacial colpeja la Lluna de forma no intencionada, ja que, generalment, durant les missions interplanetàries, l’etapa superior d’un coet s’envia a una òrbita heliocèntrica, mantenint-la allunyada de la Terra i la seva Lluna.
De moment, es necessiten més observacions per a refinar l’hora i el lloc precisos de l’impacte d’aquest coet que SpaceX va llançar a l’espai profund fa gairebé set anys iniciant així, la seva primera missió. Després que la segona etapa del coet Falcon 9 completés una encesa prolongada per a aconseguir una òrbita de transferència, l’Observatori Climàtic de l’Espai Profund de la NOAA va començar el seu viatge cap a un punt LaGrange Sol-Terra a més d’un milió de quilòmetres de la Terra, informa el portal de notícies Ars Technica.
Aquest és el punt més intuïtiu de tots els punts LaGrange, ja que les atraccions oposades de dos cossos majors es compensen. Per aquest motiu, el punt Sol-Terra és ideal per a fer observacions del Sol. Els objectes aquí situats mai són eclipsats per la Terra o la Lluna.
La segona etapa del coet Falcon 9, en aquell moment, estava prou alta per a no tenir el combustible necessari per a tornar a l’atmosfera de la Terra. També mancava d’energia per a escapar de la gravetat del sistema Terra-Lluna, per la qual cosa ha estat seguint una òrbita una mica caòtica des de febrer de 2015.
Com l’objecte està donant voltes, és difícil predir amb precisió els efectes de la llum solar que “empeny” l’etapa del coet i, per tant, produeix lleugeres alteracions en la seva òrbita. No obstant això, a principis de gener, Gray va fer una crida als astrònoms aficionats i professionals perquè fessin observacions addicionals sobre la trajectòria de l’artefacte. Amb les noves dades obtingudes, ara es creu que és molt probable que l’etapa superior del Falcon 9 impacti en el costat ocult de la Lluna, prop de l’equador, el 4 de març. “Aquests efectes impredictibles són molt petits”, ha dit Gray.
Aquesta informació permetrà que els satèl·lits que actualment orbiten la Lluna, inclòs el Llunar Reconnaissance Orbiter de la NASA i la nau espacial Índia Chandrayaan-2, recopilin observacions sobre el cràter d’impacte. No obstant això, la NASA, amb la missió LCROSS, ja va impactar deliberadament l’etapa superior d’un coet gastat en la Lluna en 2009 amb aquest propòsit. Encara que els científics estan més interessats a comprendre la presència de gel en els pols lunars, poder observar el material del subsol expulsat per l’impacte del coet Falcon 9 podria proporcionar algunes dades valuoses.

 

26/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris