X

Un de cada tres compradors d’habitatge a Balears és estranger i el teletreball hi té molt a veure

Les setmanes de confinament per la pandèmia al 2020, feren encara més desitjable el clima de les Balears i la confirmació del teletreball no ha fet més que augmentar el reclam d'immobles a les Illes que passen de segona a primera residència

01/09/2021

Un de cada tres compradors d’habitatge a Balears és estranger i el teletreball hi té molt a veure

4

Una de cada tres persones que ha comprat un habitatge a les Balears el segon trimestre d’enguany era estranger. De fet, les Illes són la comunitat de tot l’Estat on més han comprat les persones no residents. Així es desprèn de les xifres aportades pel Col·legi de Registradors d’Espanya, que quantifica en un 5% aquest increment, molt per sobre de la mitjana estatal.

Els que més han comprat a la comunitat han estat els britànics, alemanys i francesos. Aquests darrers, juntament amb els italians, són els que més han comprat aquests darrers mesos a Mallorca. Tot plegat en una tendència que ha sorprès, fins i tot, les mateixes immobiliàries, que han registrat un augment de volum de compravendes a estrangers de fins a un 12%.

La pandèmia no va ser cap impediment, més aviat al contrari, per a aquestes operacions. Ho assegura Hans Lenz, president de l’Associació Balear Immobiliària Nacional e Internacional (ABINI) i director de Engel and Völkers Mallorca sud-oest: “Va ser sorprenent que en el 2020, tot i que no es podia viatjar, es varen fer compravendes a nivell internacional i enguany aquesta tendència ha augment”. Segons Hans Lenz, “les magnituds són senzilles, tenim un territori limitat, protegit i tenim una demanda interna que es veu multiplicada pels europeus que venen aquí. És impossible que els preus no pugin”.

Les setmanes de confinament per la pandèmia al 2020, feren encara més desitjable el clima de les Balears (principal motiu de comprar encara ara) i la confirmació del teletreball com a nova tendència de feina, no ha fet més que augmentar el reclam d’immobles a les Illes que passen de segona a primera residència. “La flexibilitat que te dona el teletreball fa que molta gent s’estigui plantejant viure a on volen i agafar l’avió per anar a fer feina i no per anar de vacances”, assegura Hans Lenz.

Aquesta tendència, l’augment de la demanda, implica una pujada de preus que dificulta l’accés al mercat als residents. Entre un 10 i un 15 per cent, ha explicat Carlos Guidobono de la junta de l’Associació Balear de Serveis Immobiliaris. Un fet que no canviarà a curt termini i que depèn molt de la geolocalització. Tot i que hi ha zones més demandades de Palma que es mantenen com Santa Catalina i Avingudes, la demanda s’estén a zones que fins ara no tenien atractiu com Foners. “Àtics i plantes baixes són immobles molt demandats, sobretot àtics i a la zona de Foners, on abans no teníem aquesta demanda, a uns preus que veim que estan fora de mercat”, explica Guidobono, el qual junt amb ABINI consideren que el Govern ha de millorar la seva política d’habitatge públic i s’ofereix a col·laborar per destensionar el sector. “Per part del Govern, donar ajudes als joves és l’única forma. Amb ajuts del Govern i dels bancs perquè al resident no el poden condicionar a vendre a un preu inferior”, afirma Guidobono.

01/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT