També reclama que investiguin altres tres persones, entre les quals la mà dreta de Cursach, Bartomeu Sbert
17L’empresari i testimoni del cas Cursach Bruno da Silva ha presentat als jutjats de Palma una querella contra Bartomeu Cursach, aquest dimarts. Demana que l’investiguin per presumpte blanqueig i per delictes contra Hisenda i la Seguretat Social. També reclama que investiguin altres tres persones, entre les quals la mà dreta de Cursach, Bartomeu Sbert. En definitiva, vol que es reobri la investigació per delicte fiscal contra Cursach que es va arxivar provisionalment l’any 2018. Per això, també remetrà un escrit al Ministeri d’Hisenda en el qual informarà sobre la presentació d’aquesta querella, a la qual s’adjunten gravacions telefòniques que es varen realitzar durant la investigació del cas Cursach. Entre aquestes, la que mantenen l’empresari i el seu director econòmic Miquel Pérez Marsà, a l’any 2015. Aquest és un extracte de la conversa:
◼ MARSÀ: Mira te explico… Por lo visto cuando… ha visto a Valentín. Él ha visto a Valentín y Valentín lo ha parado porque quería replantearlo, por replantearlo de tal manera de subirlo al comité, ¿eh? Porque de la reunión que tuvo contigo. Valentín entendió…
◼ CURSACH: Sí
◼ MARSA: Que íbamos ganar catorce millones este año.
◼ CURSACH: Bueno pues lo entendió ¿Y cuánto le has dicho tu que habíamos ganado?
◼ MARSA: No, fiscalmente hemos ganado cinco, ¿Sabes?
◼ CURSACH: Bueno
Un informe pericial critica la inacció de l’Agència Tributària
Da Silva també aporta al jutjat un informe pericial que conclou que el Grup Cursach hauria defraudat a Hisenda una quantitat superior als 51 milions d’euros que apuntava l’informe fet pel grup de Blanqueig, durant la instrucció del cas Cursach. Blanqueig també parlava d’un frau a la Seguretat Social de devers 17 milions d’euros a la Seguretat Social, entre els anys 2010 i 2016. I assegurava que hi havia un talp a Hisenda que estava al servei de l’empresari. Segons la nova pericial, el treball fet pels agents es “va quedar curt” i les xifres podrien ser el doble del que ells parlaven.
La pèrit judicial de Palma que va fer l’informe es pregunta per què l’Agència Tributària va tenir en el seu poder documentació referida a les empreses de Cursach sense analitzar-la, durant un any. També es refereix a la informació aportada per Prosegur a la Policia. Segons l’empresa, els doblers recaptats pels negocis del Grup s’ingressaven als comptes bancaris de les diferents societats però quan es declarava a Hisenda es reflectien quantitats inferiors. Aquesta experta en matèria fiscal també es demana per què l’Administració Tributària no va actuar, a pesar que les xifres no quadraven.
Da Silva va encarregar aquest informe a una pèrit judicial independent perquè no estava d’acord amb l’informe de l’Agència Tributària que desacreditava la feina feta pel grup de Blanqueig. Els tècnics d’Hisenda deien que la Policia havia investigat exercicis ja prescrits, que mancava informació essencial, com els moviments bancaris, i que la documentació aportada no s’havia verificat correctament.