X

Un falcó pelegrí ataca una àguila peixatera al seu niu de Cabrera

L'atac s'ha pogut veure gràcies a a la càmera instal·lada per SEOBirdlife 

14/03/2024

Un falcó pelegrí ataca una àguila peixatera al seu niu de Cabrera

Imatge d'un dels moments de l'atac.

80

La càmera instal·lada per la Societat Espanyola d’Ornitologia, SEOBirdlife, en un niu d’àguila peixatera a Cabrera ha permès veure un atac d’un falcó pelegrí a l’àguila. Quan aquesta arriba al niu i hi aterra suaument empesa pel vent, per darrere arriba un falcó pelegrí a tota velocitat; l’àguila el detecta, s’enlaira per esquivar-lo, però no pot evitar rebre l’impacte. El falcó és persistent i continua la persecució. Segons ens expliquen des de SEOBirdlife, sembla ser que la causa seria una qüestió de competència territorial per a reproduir-se, ja que el falcó també ve a criar a les Illes. El vídeo està en càmera lenta perquè es pugui apreciar molt millor.

Cal recordar que fa aproximadament un mes que SEOBirdlife va posar aquesta càmera per monitorar les 24 hores del niu, i on s’ha pogut veure com l’exemplar comença a festejar. L’objectiu d’aquest projecte és compartir tot el procés d’aparellament i cria de l’àguila peixatera i despertar l’interès de la ciutadania per aquesta espècie. És un niu completament natural, construït per les àguiles en un penya-segat a uns 50 metres sobre el nivell de la mar, dins del Parc Nacional de Cabrera.

L’àguila peixatera, una espècie vulnerable

L’àguila peixatera és una rapinyaire de grandària mitjana. S’identifica fàcilment pel seu cap blanc i sembla que du una màscara negra.

A Espanya resideix principalment a Astúries, Cantàbria, País Basc, Andalusia, Extremadura, Balears i Canàries. La població reproductora és inferior a les 50 parelles, la meitat d’elles a Balears. El seu hàbitat està molt lligat a l’ambient marí i a aiguamolls no gaire allunyats de la costa. S’alimenta gairebé en exclusiva de peixos. Quan vola a la recerca d’aliment, planeja amb freqüència, amb profunds aletejos. Una vegada triada la seva presa, es llança en picat. Fa els seus nius en penya-segats.

La seva posta comença a mitjan març i és de dos a tres ous de color blanc clapejat. Els pon en un interval d’entre un i tres dies i incubats majoritàriament per la femella. La incubació s’inicia normalment amb el primer ou i la desclosió comença entorn dels 37 dies, amb un interval entre d’un a dos dies. Els primers vols tenen lloc entorn dels 52 dies, amb un rang de 49 a 57 dies.

L’àguila peixatera està a la categoria de perill, en el Llibre Vermell dels ocells d’Espanya i està inclosa en el Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades, com a vulnerable.

https://youtu.be/gzXDDs5lnW4

 

Notícies relacionades >

14/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT