Impulsat per Manel Fumàs i Xisco Gràcia pretén crear una carta arqueològica dels jaciments dins cavitats subaquàtiques de les Illes
15Un dels patrimonis més oblidats i alhora, desconeguts són, sens dubte, els jaciments arqueològics que amaguen les coves submergides. Aquí, a les Balears, en tenim nombrosos exemples. Es tracta d’un conjunt de cavitats subaquàtiques com la Font de Ses Aiguades, a Alcúdia o les coves Genovesa i Sa Gleda, a la costa de Manacor.
Dues campanyes -la darrera, l’any passat- impulsades per un projecte d’investigació multidisciplinari, amb Manel Fumàs i Xisco Gràcia al capdavant, opten ara al Premi Nacional d’Arqueologia i Paleontologia.
A Ib3 Ràdio, hem parlat amb un dels investigadors principals, Manel Fumàs. Com a condirector del projecte IASCM, explica que l’objectiu és “recuperar tot aquest coneixement per donar llum a tot el món fantàstic de les coves dins la mar. Volem omplir els buits històrics i alhora, generar metodologies prospectives que segui rigorosa, a nivell científic”
Omplir els buits històrics que encara manquen per conèixer amb la finalitat de crear una carta arqueològica de tots els jaciments que hi ha dins coves submergides a les Illes. Tot plegat, a partir d’una metodologia exhaustiva
Ara, el projecte anomenat IASCM està paralitzat per manca de finançament. De moment, la tercera campanya s’ha hagut d’aturar. Fumàs confirma que “hem quedat fora de les ajudes d’algunes administracions públiques, com el Consell de Mallorca”. I afegeix: “sense finançament, no podem continuar endavant amb les campanyes de prospeccions, ni d’excavacions”, conclou l’expert.
Així, a l’espera de la resolució del Premi Nacional d’Arqueologia -el qual obriria una via important de finançament- avui dia, çes del tot inviable contractar perquè es desplacin a l’illa, especialistes dels Estats Units, britànics o d’Israel. En tot cas, diu el codirector del projecte que: “els professionals que coneixen millor els jaciments en coves de Mallorca són els illecs, els que porten molts anys endintsant-se en aquest món subaquàtic”.
Ara, l’equip del projecte té la mirada posada en el resultat del Premi Nacional de la Fundació PALARQ, ja que els permetria una injecció econòmica per garantir la viabilitat del projecte.
La iniciativa també pretén una metodologia de prospeccions en les coves subaquàtiques, més segura per als investigadors. Aquest tipus d’expedicions dins coves sempre “comporten un perill potencial”, adverteix Fumàs.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu