X

Un Ramadà sense precedents

Les mesquites estan tancades i les sortides, limitades per la pandèmia del coronavirus

22/04/2020

Un Ramadà sense precedents

Imatge d'arxiu. /EFE

18

Res impedirà complir amb el dejuni i l’oració. Però amb les mesquites tancades i les sortides limitades per la pandèmia del coronavirus, els dos milions de musulmans residents a Espanya es preparen per celebrar un Ramadà atípic que altera la seva essència: la vida en comunitat.

Si fa uns dies era la Setmana Santa, ara serà una altra gran celebració religiosa la que es veurà afectada, encara que no suspesa, perquè les restriccions imposades per l’estat d’alarma no alteraran substancialment les prescripcions religioses del mes de Ramadà, que està previst que comenci aquest divendres.

Amb tot, alguna cosa serà diferent. Perquè si alguna cosa caracteritza aquest mes és la intensa vida social dels musulmans, especialment quan es posa el sol i es trenca el dejuni. Les mesquites s’abarroten a les nits i els fidels passen els dies amb família i amics compartint suculents banquets, després d’hores sense menjar, beure, fumar ni tenir relacions sexuals. Des de l’alba a l’ocàs.

“Pensa com si fos un 24 de desembre, ara imagina’t els canvis i aplica’ls no a un dia, sinó a un mes”, aquesta és la fotografia que dibuixa a Efe Mohamed Ajana, secretari de la Comissió Islàmica d’Espanya, que viurà un Ramadà atípic, el primer de la seva història sense el seu líder, Riay Tatary, mort amb coronavirus.

Diuen els experts que serà “un Ramadà excepcional”, sense precedents en la història de l’Islam perquè si bé és cert que al llarg dels segles hi ha hagut pandèmies, ningú podria imaginar-se una situació així a nivell mundial. “Aiò no ha succeït mai abans”, expliquen. Perquè en el Ramadà s’ajunten aspectes religiosos individuals amb altres col·lectius, que seran els modificats per la COVID-19.

SENSE ACTIVITATS EN LES MESQUITES

Les mesquites estan tancades des de fa setmanes. Epicentres de l’activitat religiosa comunitària durant el Ramadà, especialment per a aquells que estan sols i cerquen crear i fomentar llaços. “A ells sí que els afectarà, el dejuni s’alleuja quan estàs al costat dels altres”, afegeix Mohamed Ajana.

Les mesquites canalitzen l’ajuda per a la comunitat, però ara toca reinventar-se. “S’han tancat mesquites però també s’han obert mesquites en cadascuna de les nostres cases”, assegura Amanda Figueras, del Fòrum Abraham per al Diàleg Interreligiós.

Què canvia?. No hi haurà ‘iftar’, és a dir, no se celebrarà el menjar col·lectiu que trenca el dejuni. Només entre les dues grans mesquites de Madrid solen repartir unes 1.000 racions diàries.

No obstant això, des de la Comissió Islàmica valoren demanar permís al Govern perquè les mesquites que ofereixin aquest servei obrin dues hores perquè els musulmans puguin recollir els aliments, com si fos una sortida a un supermercat, amb mesures de protecció.

22/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT