X

Un segon grup de quaranta hispanopalestins surten de Gaza

Entre aquest dilluns i dimarts, 120 palestins sortiran de l'enclavament pel pas egipci de Rafah

14/11/2023

Un segon grup de quaranta hispanopalestins surten de Gaza

Una dona mostra el seu passaport espanyol mentre espera a poder sortir de Gaza en el pas de Rafah./ EFE/ Anas Baba

16

Un segon grup de palestins amb passaport espanyol sortirà aquest dimarts de la Franja de Gaza, a través del pas de Rafah a Egipte. Quan arribin tots a la ciutat del Caire, partiran amb avió cap a Espanya. Aquest passat dilluns, ja ho va fer un primer grup i en total, seran 120 els ciutadans hispanopalestins que podran sortir de l’enclavament.

La hispanopalestina Salsabeel Hamdan, de 28 anys, ha dit que ha estat “una operació molt organitzada i un treball d’equip molt bo” i que la sortida de la frontera ha estat “més fàcil” que quan ells viatjaven sols a la Franja. Salsabeel forma part del primer grup d’uns quaranta palestins amb passaport espanyol que han pogut sortir de la Franja i que han arribat al voltant de les cinc de la matinada al Caire. Acompanyada del seu marit i fill, ha confessat sentir-se alleujada després d’haver sortit de Gaza, tot i que ha dit que molts dels seus éssers estimats han hagut de quedar-hi.

Israel pren la seu de Hamas a Gaza

L’exèrcit israelià ha informat que les seves tropes han aconseguit el poder de múltiples edificis militars i governamentals del grup islamista Hamas a la Franja de Gaza, entre els quals,”la seu de l’assemblea legislativa i del Govern de Hamas”. “Les forces de combat combinades de la Setena Brigada han controlat la seu de l’assemblea legislativa i del govern de Hamas, la caserna general de la Policia d’Hamas i una facultat d’enginyeria utilitzada per a la producció i el desenvolupament d’armes”, ha informat el càrrec de portaveu militar, que ha detallat que aquests edificis han estat ocupats en els darrers dies.

Només un hospital actiu a l’enclavament

Els bombardejos continuen també contra els hospitals de Gaza. Segons ha informat avui l’ONU, només queda l’hospital d’Al Ahliu actiu, amb uns 500 pacients ingressats, i tota la resta han hagut de deixar de funcionar per manca de subministraments.  L’hospital Al Shifa de Gaza ha començat a enterrar uns 170 cadàvers en una fossa comuna cavada en el mateix recinte mèdic, mentre el Ministeri de Sanitat de Gaza denunciava el setge israelià que ha fet que es perdés gairebé tota comunicació amb la gent que continua en el seu interior.

D’altra banda, segons l’exèrcit israelià, el grup islamista Hamas ha utilitzat l’hospital infantil Rantisi, situat al nord de la Franja de Gaza, per amagar-hi milicians que van perpetrar la massacre del 7 d’octubre a Israel i per retenir alguns dels ostatges segrestats en aquest atac.

L’impacte de la guerra entre Israel i Hamas fa que gran part dels hospitals del nord de la Franja de Gaza, on hi havia la part més densa de la infraestructura sanitària d’aquest enclavament, hagin deixat de funcionar.

D’acord amb el Dret Internacional Humanitari (IHL, en les seves sigles en anglès) creat el 1864, els centres de salut i hospitals no poden ser atacats durant conflictes bèl·lics. Una protecció que s’estén a malalts i ferits així com al personal mèdic i de transport. Un dret consagrat en els quatre Convenis de Ginebra de 1949 i en els Dos Protocols Addicionals de 1977. Així mateix, la protecció dels serveis mèdics a zones de combat és part de les Regles Internacionals Humanitàries Consuetudinàries i queda reflectit en el dret intern i els codis militars de tots els països en el món.

Tot atac a un centre mèdic que no compleixi l’excepció esmentada és considerat una violació del Dret Internacional Humanitari i pot constituir un crim de guerra. Per considerar-ho així, l’atac ha d’haver estat intencionat o fruit d’una negligència en la verificació adequada per discernir que el seu ús és militar i no civil. A més, pot constituir un crim de guerra si es produeix com una resposta desproporcionada a una amenaça militar. Finalment, tindria aquesta consideració si l’atac sobre l’hospital o centre mèdic, sospitós d’albergar-hi operacions militars, es fa sense avís previ i sense donar temps a l’evacuació de personal mèdic i ferits.

14/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT