X

Un terç de la població balear té una assegurança privada

Les Illes són la tercera comunitat amb més mútues contractades

24/01/2022

Un terç de la població balear té una assegurança privada

Les Illes Balears són la tercera comunitat autònoma amb més persones amb assegurança privada de l’Estat: un de cada tres ciutadans té contractada una mútua. Són dades del 2020, les darreres disponibles, que recull la Unió Espanyola d’Entitats Asseguradores i Reasseguradores (Unespa). Aleshores hi havia més de 358.000 pòlisses, que representen un 29,5% de tota la població, set punts per sobre de la mitjana estatal. Només la superen Madrid i Catalunya.

Aquesta tendència dels balears a tenir sanitat privada és històrica i Francesc Puigventós, membre de l’Associació en Defensa de la Sanitat Pública, considera que és la saturació del sistema públic que porta els ciutadans a contractar-ne una: “El fet que hi hagi llistes d’espera des de fa anys i que no se solucioni, fa que hi hagi gent que s’ha apuntat a la salut privada”. De fet, la covid-19 ha incrementat el col·lapse dels centres de salut i hospitals públics i, per tant, ha accelerat aquesta tendència d’optar per una mútua.

Les dades de l’asseguradora Asisa serveixen de mostra de la resta del sector. El seu director comercial i de màrqueting, Jaime Ortiz, explica que el creixement a l’arxipèlag és més lent que en altres comunitats perquè “el grau de penetració és molt més alt”. Així, durant el 2020, l’any de l’esclat de la pandèmia, les contractacions d’assegurances d’Asisa a les Balears varen augmentar un 2%.

La mateixa pressió a la salut pública

Però aquest traspàs de pacients a la sanitat privada no té com a resultat un alleugeriment de la pressió a la salut pública. Puigventós assegura que el perfil predominant entre els qui contracten les mútues és de persones joves sense patologies greus. Per tant, els medicaments cars i les malalties greus van a la sanitat pública. “Difícilment, pacients amb malalties cròniques o processos oncològics poden acudir a la sanitat privada; per tant, és la pública que assumeix aquesta despesa”, afegeix.

A Asisa han notat un canvi rellevant del perfil entre els nous assegurats des que va començar la pandèmia. Segons Ortiz, “el ciutadà que contracta les assegurances de salut té una renda mitjana o alta i ara s’hi estan incorporant persones amb una renda inferior”. I és que, com recorden tant Ortiz com Puigventós, les crisis econòmiques solen provocar un increment dels assegurats, paradoxalment. Va passar l’any 2009 i ha tornat a passar ara.


Escolta la notícia d’IB3 Ràdio

24/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris