L'estrena de l'obra de teatre, a partir del guió de l'actor i dramaturg Antoni Gomila, va ser l'any 2011 i Edicions Món de Llibres ja en va fer la primera publicació
16Si heu llegit “Acorar”, sabreu que Antoni Gomila hi escriu: “Les paraules diuen qui som, com vivim. Expliquen el nostre món i la nostra esquizofrènia; ens expliquen, a nosaltres. És la paraula, l’ànima d’un poble”. Ara, una dècada després de la multipremiada obra escrita i interpretada pel dramaturg i actor manacorí, acaba de publicar-se una nova edició d’un dels llibres més venuts.
Així, en el desè aniversari de l’estrena de l’obra de teatre, Edicions Món de Llibres en fa una revisió amb la transcripció del guió, acompanyat d’il·lustracions carregades de simbolisme, de la pintora Catalina Julve. Un equip d’Ib3 Ràdio ha entrevistat Antoni Gomila a la llibreria de Manacor, on aquests dies, s’hi exposen les pintures originals.
A una de les parets laterals de Món de llibres s’exhibeix més d’un centenar de pintures a l’oli, en petit format, figuratives però alhora força suggerents i amb pinzellades insinuades. Aquest conjunt de dibuixos són els que ara reforcen la paraula d’Acorar. Hi veim les dones matanceres, l’acorador i el porc, just abans de ser sacrificat. Un univers de la nostra memòria col·lectiva. Segons Antoni Gomila, “les il·lustracions ofereixen més capes de profunditat de les que llegim amb la primera mirada”. Com el text original, s’empra com a “excusa narrativa la descripció d’una jornada de matances, però en realitat, va més enllà. Planteja una reflexió sobre la identitat col·lectiva”, afegeix l’autor de teatre.
Per tot plegat, l'”Acorar il·lustrat” de Catalina Julve i Antoni Gomila està farcit de pintures suggerents, fins i tot oníriques. Les il·lustracions de l’artista neoexpresionista donen força a un text que l’any 2013 rebé el Premi de la Crítica Serra d’Or.
I és que 10 anys després de l’estrena del monòleg- encara avui als escenaris- l’editorial de Fausto Puerto, ha apostat per tornar a publicar el text, amb l’acompanyament dels dibuixos. Fausto Puerto, editor de Món de Llibres explica que: “parlam d’un dels llibres que ha funcionat millor dels darrers 10 anys, s’ha llegit molt, moltíssim aquí a les Illes i a Catalunya”.
No debades, “Acorar” ha estat un dels llibres més venuts dels darrers 10 anys a les Illes i més enllà. També, el muntatge teatral, un dels espectacles més representats. Li hem demanat a Gomila per la vigència de l’obra. Ens ha respost que “l’obra que vaig escriure fa una dècada ha trobat una nova vigència amb els actuals lectors i les noves maneres i filosofies de viure dels que avui són els joves”. “Ells són els que marquen què ens interessa mantenir” d’aquell passat no gaire llunyà, però farcit de canvis”
Aquell text que va néixer com una reflexió sobre la identitat col·lectiva dels pobles, sobre què és allò que ens defineix, ha esdevingut un fenomen cultural, però també social. L’autor teatral admet que no s’esperava aquest recorregut tan llarg. “El fet que algunes persones com l’editor Fausto Puerto, creguessin en “Acorar”, ha estat clau per la projecció posterior”, conclou Gomila.