societat

2.000 persones són ateses en els seus domicilis per Covid a Balears

La tendència, de moment, continua a la baixa i els nous casos estan per davall del centenar


Continua la tendència de davallada de contagis Covid a Balears. Per tercer dia seguit els casos nous estan per davall del centenar, avui en són 96 més. Els curats, són pràcticament el doble, amb 183 persones curades més en les darreres hores.

També puja, malauradament, la xifra de morts. Salut ha notificat avui la mort d’una dona de només 32 anys a Mallorca que, a més, patia una patologia prèvia molt greu.

La davallada en els contagis es tradueix en una millora de la situació a Atenció Primària. En aquests moments hi ha 2060 pacients covid que són atesos o en seguiment per Atenció Primària a totes les Balears. Feia 2 mesos i mig que no estàvem en xifres semblants. La positivitat es manté estabilitzada en els nivells de control, entorn del 2%.

EN QUÈ CONSISTEIX L’ATENCIÓ DOMICILIÀRIA? 

Les unitats volants d’atenció al Covid són les encarregades d’atendre a domicili els casos confirmats de Covid. Operen a les quatre illes i estan formades per equips creats ad hoc, amb l’objectiu de professionalitzar l’atenció als pacients infectats i oferir-los una atenció domiciliària segura i de qualitat, tractant els casos que presentin símptomes lleus i amb situació clínica estable i garantir uns nivells adequats de prevenció de la infecció per protegir les persones que convisquin amb el pacient.

Cada UVAC està dotada d’un metge, un infermer i un conductor amb formació i entrenaments especials. Pertanyen a Atenció Primària, però només poden ser activitats pel servei del SAMU 061. Normalment, les UVAC es desplacen en horari de 8h a 1h del migdia, tot i que la cobertura horària es pot ampliar depenent de les necessitats assistencials.

L’atenció específica que presten se centra en els aspectes següents:

– Casos en recerca per COVID-19 amb símptomes lleus (febre, tos, congestió, malestar, etc.)

– Casos probables o confirmats de COVID-19 amb símptomes lleus

– Casos probables o confirmats de COVID-19 que han requerit hospitalització i han rebut l’alta, però encara necessiten atenció sanitària i mesures d’aïllament

Cal destacar que les UVAC no atenen les persones que tenen factors de vulnerabilitat previs, com malalties cròniques, alteracions del sistema immunitari, edat avançada, embarassos, etc, o que presentin símptomes considerats clínicament greus (respiratoris, digestius o neurològics).

Algunes de les funcions de les UVAC són prendre mostres dels casos en recerca, avaluar les característiques clíniques dels pacients i de les persones convivents, assegurar que el domicili compleix els requisits mínims per a l’atenció domiciliària i gestionar el trasllat dels casos greus a un hospital.

El seguiment dels casos es fa combinant les visites i el contacte telefònic per recollir informació sobre l’estat de salut del pacient i donar resposta a qualsevol dubte. També s’expliquen, tant al pacient com a les convivents, totes les mesures de protecció que han de prendre durant el període de vigilància activa, com no rebre visites, no compartir objectes d’ús personal, rentar-se les mans sovint, etc.

Les UVAC estan equipades amb un maletí que conté tots els materials necessaris per a aquesta atenció específica: equip de protecció individual, instruments per a recollir mostres, màscares quirúrgiques, guants, solució hidroalcohòlica i un termòmetre, entre altres.

LA SITUACIÓ ALS HOSPITALS: 

Disminueix la pressió assistencial als hospitals de Mallorca i Eivissa; però no a Menorca. A Mallorca avui hi ha un pacient manco ingressat a planta i en són 86. Són dos manco a l’UCI i en total n’hi ha 38. A Menorca avui hi ha un pacient més a planta i ara ja en són 2. I, després d’una setmana sense cap pacient crític a l’illa, avui n’hi ha un d’ingressat. A Eivissa, no hi ha canvis a planta, on hi ha 13 pacients. I n’hi ha un manco a Cures Intensives; es tracta d’una defunció que ha notificat l’àrea de Salut Pitiüsa, però que encara no s’ha comptabilitzat en el recompte d’avui. Era un home de 76 anys . Ara mateix hi ha 5 pacients ingressats a l’UCI a l’illa.

 

CAMPANYA DE VACUNACIÓ: 

I mentre, augmenta però molt en bones el nombre de persones immunitzades. Ahir s’administraren 2.200 dosis i són 813 mil les persones vacunades amb la pauta completa. Representen en 78,6 per cent de la població diana.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

‘El Joc del Calamar’ arriba als patis de primària de les Balears i encén el debat entre els adults

La psicòloga Marga Vives explica que aquest és un tema que es repeteix de tant en tant. "No és res diferent al...

El Consell de Menorca cerca propietaris d’habitatges buits per a sumar-los al seu programa de lloguer ètic

El termini per adherir-s'hi i demanar els ajuts que promou l'administració insular acaba el dos de novembre

Segueix el degoteig de pasteres: ja són 17 en menys de 24 hores a Mallorca i Eivissa

Cap de setmana rècord a la costa balear. En aquestes darreres hores han arribat 17 pasteres amb més de 200...

CCOO treballa per estendre la vaga de recollida de fems a tots els municipis de Menorca

El piquet continua sense deixar sortir cap camió de la nau d'FCC de Maó, excepte els essencials, en considerar abusius...