cultura

Una exposició de la UIB reivindica el patrimoni dels trencadors de marès a ses Cadenes

Diversos investigadors han arreplegat la importància en l'origen el paisatge i els topònims de la localitat palmesana


L’església de la Mare de Déu dels Àngels acull una exposició de la UIB que recupera l’empremta dels trencadors de marès a ses Cadenes, a Palma. És “Els trencadors de marès: Memòria viva d’un paisatge, un ofici i un poble” i es pot visitar fins el 27 de novembre. Recull informació de la tesi doctoral de Dídac Martorell de recerca antropològica i el treball de tesi de l’arquitecta Catalina Salvà.

De fet, el nucli de ses Cadenes neix amb l’arribada del tren de la línia de Ciutat a Santanyí i l’establiment trencadors, fins aleshores, nòmades. a principi del segle XX.

L’activitat extractiva ha marcat tant el paisatge com els topònims, el traçat o les festes populars del lloc.

Dídac Martorell explica que feien feina de sol a sol, a camí entre el pagès i l’obrer, aviat s’organitzaren en associacions i foren durament reprimits en la Guerra Civil.

A mitjan anys cinquanta arribà la mecanització alhora que la immigració de treballadors de la península i l’esclat del turisme. Passaren de trencadors a maresers i la feina fou encara més feixuga pels torns nocturs, el renou de les màquines i la gran quantiat de pols. D’aquells maresos es construiren els primers hotels de s’Arenal.

Per recollir la informació, Martorell ha aplegat el testimoni i el coneixement sobre l’ofici de Martí Salvà Llull “Goixo“, entre altres fonts.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

La percussió omple de ritme el centre d’Inca

Aquesta activitat posa en valor la importància de la música i els beneficis que pot generar la musicoteràpia en les persones

Inca presenta les obres guanyadores al premis literaris Pare Colom

El poemari "Domini Fosc" de Josep Maria Fulquet ha guanyat el premi Pare Colom de Poesia 2021

El foc, la pólvora i els dimonis tornen a Mallorca

Mallorca ha estat la seu del cinquè Simposi Internacional dels Focs Festius de la Mediterrània

Un homenatge literari a Fiódor Dostoievski, el mag de la psicologia russa

Les llibreries Embat i Quars han programat xerrades, recitals i projeccions de pel·lícules per commemorar el bicentenari del naixement de l'escriptor