X

Una exposició de la UIB reivindica el patrimoni dels trencadors de marès a ses Cadenes

Diversos investigadors han arreplegat la importància en l'origen el paisatge i els topònims de la localitat palmesana

07/10/2021

Una exposició de la UIB reivindica el patrimoni dels trencadors de marès a ses Cadenes

58

L’església de la Mare de Déu dels Àngels acull una exposició de la UIB que recupera l’empremta dels trencadors de marès a ses Cadenes, a Palma. És “Els trencadors de marès: Memòria viva d’un paisatge, un ofici i un poble” i es pot visitar fins el 27 de novembre. Recull informació de la tesi doctoral de Dídac Martorell de recerca antropològica i el treball de tesi de l’arquitecta Catalina Salvà.

De fet, el nucli de ses Cadenes neix amb l’arribada del tren de la línia de Ciutat a Santanyí i l’establiment trencadors, fins aleshores, nòmades. a principi del segle XX.

L’activitat extractiva ha marcat tant el paisatge com els topònims, el traçat o les festes populars del lloc.

Dídac Martorell explica que feien feina de sol a sol, a camí entre el pagès i l’obrer, aviat s’organitzaren en associacions i foren durament reprimits en la Guerra Civil.

A mitjan anys cinquanta arribà la mecanització alhora que la immigració de treballadors de la península i l’esclat del turisme. Passaren de trencadors a maresers i la feina fou encara més feixuga pels torns nocturs, el renou de les màquines i la gran quantiat de pols. D’aquells maresos es construiren els primers hotels de s’Arenal.

Per recollir la informació, Martorell ha aplegat el testimoni i el coneixement sobre l’ofici de Martí Salvà Llull “Goixo“, entre altres fonts.

07/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT