X

Una exposició equipara els “tameme” precolombins amb els actuals repartidors

La mostra de l'artista mexicà Chavis Mármol es pot visitar a la Fundació March fins al 23 de març

14/11/2023

Una exposició equipara els “tameme” precolombins amb els actuals repartidors

Mercè Valero

Més d’una persona degué quedar ben estorada durant la jornada de la Nit de l’Art amb un repartidor ben especial que rodava per Palma amb la seva bicicleta. Era l’artista mexicà Chavis Mármol carregant una motxilla que simula un gran cap de la civilització olmeca. Ho va gravar i, juntament amb imatges fetes a Mèxic i a Madrid, ha fet un audiovisual que centra l’exposició ‘Chavis Mármol. Neotameme’.

Els “tameme” eren portadors, gent procedent de les capes socials més baixes que, a les antigues civilitzacions, com l’olmeca, s’encarregaven de transportar càrregues d’un lloc a un altre. El director de museus i exposicions de la Fundació March, Manuel Fontán, remarca la relació “irònica i crítica” que estableix Chavis entre aquells “tameme” i els portadors nascuts en l’anomenada “nova economia digital”.

L’exposició es pot visitar al museu de la Fundació March fins al dia 23 de març. A més del vídeo, també hi ha dibuixos, una serigrafia i una escultura, ‘Mr Olmeco’, fets per Chavis. La mostra, que és satèl·lit de la gran exposició ‘Antes de América. Fuentes originarias en la cultura moderna”, es pot veure a Madrid.

14/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris