societat

Una jutgessa denega de cop els 100 habeas corpus presentats pels estudiants confinats

El Jutjat exposa que es tracta "d'un ingrés recomanat per les autoritats sanitàries", de manera que "no s'està davant d'un supòsit de detenció il·legal"


La jutgessa d’Instrucció número 6 de Palma ha denegat els 100 habeas corpus que havien presentat aquest dimarts els estudiants confinats a l’hotel Bellver de Palma. Dilluns, altra jutgessa ja havia decidit no admetre a tràmit els 3 primers habeas corpus que varen sol·licitar els joves.

Entre els estudiants que varen demanar ahir auxili judicial, hi havia 22 alumnes madrilenys d’un institut de Moratalaz. Són estudiants de la mateixa classe, de l’Institut Rei Pastor de Moratalaz, i es van desplaçar el passat 23 de juny a l’illa dins el grup bombolla que han mantingut tot l’any. Des del passat dia 27, porten tancats a l’hotel medicalitzat Bellver. Ahir demanaren l’habeas corpus perquè consideraven que estaven detenguts il·legalment.

Aquest dimecres, a les 5 de la matinada, la Policia Nacional els ha lliurat la resolució on els deneguen l’auxili judicial. El Jutjat exposa que es tracta “d’un ingrés recomanat per les autoritats sanitàries”, de manera que “no s’està davant d’un supòsit de detenció il·legal”. 

Les famílies d’aquests joves de Madrid van dir que estudiarien emprendre accions legals per possible detenció il·legal en el cas que l’auxili judicial fos rebutjat, com ja han fet les famílies d’altres estudiants afectats per aquest confinament. Els pares temen que els seus fills es puguin contagiar, pel fet que altres estudiants estan realitzant festes en les habitacions sense que s’estigui controlant. La mare d’un d’ells ha relatat que als alumnes madrilenys se’ls va confinar en un primer moment al seu hotel, el dia 26, però van accedir anar al Bellver atès que si els feien PCR i sortia negativa, podrien sortir del confinament . “Nosaltres els vam dir que ens semblava correcte que si un de sol donava positiu llavors sí haurien de fer la quarantena però que si tots donaven negatiu s’acabava el malson i llest”, ha comentat. No obstant això, ja porten dos PCR negatives (una d’elles per viatjar) i no els deixen abandonar les seves habitacions. Porten cinc dies tancats des de la primera PCR negativa. El proper 5 de juliol seran sotmesos a una nova prova per poder sortir al 8.

L’advocat dels estudiants manté que hi ha hagut retenció il·legal

Mentrestant, l’advocat que va tramitar els habeas corpus, Ángel del Pino, ha dit que acata però no comparteix la decisió de la jutgessa. “Entenem que els joves han estat retingut de manera il·legal”. Els confinaments es dugueren a terme abans que hi hagués una resolució judicial o administrativa. Els fets passaren el dia 25 i 26 de juny i la resolució és de dia 27. Per això puc dir que l’administració i la policia no estaven habilitats per dur a terme aquests confinaments i retencions. La definició de contacte estret que ha fet la conselleria de Salut no està ben definida”, assegura el lletrat.

La Fiscalia s’hi ha oposat al confinament forçós de tots els estudiants

A les pròximes hores, el jutge del Contenciós Administratiu número 3 de Palma decidirà si ratifica el confinament forçós dels estudiants. La Fiscalia es va oposar ahir al confinament forçós perquè considera que aquestes mesures no estan “plenament justificades ni són proporcionades d’acord amb la legislació vigent”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Una verema diferent a Pollença que a Puigpunyent

Els vins de muntanya tenen un caràcter diferent als de zones més planes

Palma celebra aquest dissabte la 47ena marxa ‘Des Güell a Lluc a peu’

Una sortida que serà a partir de les 22:45h de manera esglaonada

Recollits 245 quilos de residus en només dues hores a S’Albufereta

Jornades de neteja a Mallorca i Formentera amb motiu del World CleanUp Day

Èxit de convocatòria de la quarta edició de la fira gastronòmica Arrels a Maó

Els 15 expositors de productes locals estàn gaudint aquest cap de setmana de la nova ubicació a l'aire lliure